Ocijenjeno je da su žene nedovoljno zastupljene u političkom životu.     Foto: AA

Predsjednički izbori u Crnoj Gori su bili konkurentni, a dugogodišnji nedostaci u zakonskom okviru i propisima o finansiranju kampanja su ostali neriješeni, navedeno je u današnjem saopštenju međunarodnih posmatrača, nakon završenog prvog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Zajednička posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP), na današnjoj konferenciji za medije utvrdila je da, iako pravni okvir čini odgovarajuću osnovu za demokratske izbore, brojne praznine i nejasnoće u oblastima od izbornog zakonodavstva do finansiranja kampanja podrivaju njegovu djelotvornost i ukazuju na potrebu za sveobuhvatnom reformom.

"Bilo je dobro vidjeti kako se ovi konkurentni izbori održavaju u mirnoj atmosferi," rekao je Tomaš Mesarić, šef Misije za posmatranje izbora ODIHR.

Šef delegacije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Džo O'Reily kazao je da su organi za sprovođenje izbora efikasno upravljali pripremama i generalno ispoštovali zakonske rokove. Ipak, ocijenio je i da je većina članova Državne izborne komisije glasala po političkim linijama o ključnim odlukama uključujući podobnosti kandidata, umanjujući povjerenje javnosti.

„Nedostatak funkcionalnog Ustavnog suda uoči izbora ostavio je niz ključnih pitanja bez sudskog razmatranja. Šta god da bude ishod izbora, novoizabrani predsjednik će morati lojalno sarađivati sa Skupštinom kako bi se osiguralo glatko funkcionisanje državnih institucija," izjavio je O'Reily.

Ocijenjeno je i da su žene nedovoljno zastupljene u političkom životu, te da je jedina kandidatkinja na izborima Draginja Vuksanović-Stanković pod policijskom zaštitom, a dobijala je i prijetnje preko društvenih mreža.

"Građanski duh crnogorskog društva je jasno isplivao tokom ovih izbora. Svugdje gdje smo posmatrali na dan izbora bili smo toplo dočekani," izjavio je Tonino Picula, šef delegacije Evropskog parlamenta.

TRT Balkan / agencije