Hatay je "26. gastronomski grad svijeta" kojeg je identifikovala UNESCO-ova mreža kreativnih gradova.     Foto: AA

Sedmica turske kuhinje obilježava se širom svijeta od 21. do 27. maja i to pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine Erdogan.

U okviru globalne manifestacije "Sedmica turske kuhinje" u Ambasadi Republike Turkiye u Sloveniji predstavljena su jela iz južne turske provincije Hatay.

U rezidenciji Ambasade u Ljubljani turska jela imali su priliku probati vodeći predstavnici slovenačkog poslovnog svijeta.

Jela iz južne turske provincije Hatay predstavljena su i u Podgorici. Domaćini u glavnom gradu Crne Gore su bili ambasador Republike Turkiye u Podgorici Baris Kalkavan sa suprugom Bilge.

Događaju koji je održan u rezidenciji Ambasade u Podgorici prisustvovali su domaći i strani gosti, među kojima i gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, diplomatski predstavnici u Crnoj Gori i članice Međunarodnog ženskog kluba Crne Gore (IWC).

Gostima je predstavljena kuhinja iz Hataya, koji je pogođen u razornim zemljotresima koji su početkom februara pogodili Turkiye, a u njihovom prisustvu pripremljen je i kunefe (kadaif desert sa sirom).

Hatay prepoznatljiv po kebabu i slatkom jelu kunefe

Različiti okusi koji vas vode stoljećima u prošlost specifičnost su gastronomije turske regije Hatay.

Gatronomski grad koji je hiljadama godina bio dom mnogim civilizacijama, spaja bogate ukuse osmanske, francuske i arapske kuhinje, a na meniju se može naći i do 650 vrsta jela, predjela i deserta.

Kuhinja je uvijek bila dokaz sjedinjavanja kulturnih različitosti i bliskosti. Nadaleko je poznata po svojoj raznovrsnosti.

Hatay je prepoznatljiv po kebabu i slatkom jelu kunefe. Gastronomija ovog dijela Turkiye nastala je sintezom stoljetne kulturne akumulacije civilizacija koje je u prošlosti ugošćavao ovaj region.

Hatay je "26. gastronomski grad svijeta" kojeg je identifikovala UNESCO-ova mreža kreativnih gradova.

Kuhinja koja u sebi nosi tragove desetina različitih civilizacija, ove godine u fokus je stavila gastro održive proizvodne metode koje čine "kuhinju bez otpada".

Kuhinja Hataya kombinuje visokokvalitetno maslinovo ulje, žitarice, mahunarke, povrće i voće, autohtono bilje i začine uzgojene na plodnom mediteranskom tlu.

TRT Balkan / agencije