Proteklih mjeseci preminulih je u prosjeku bilo deset, 9. ožujka bio je zadnji broj veći od jučerašnjeg, a tada je preminulo 26 zaraženih.     Foto: Reuters     

Proteklih mjeseci preminulih je u prosjeku bilo deset, 9. ožujka bio je zadnji broj veći od jučerašnjeg, a tada je preminulo 26 zaraženih.

U 24 sata PCR testiranjem zabilježeno je 36 zaraženih, što jasno govori, iako je riječ o ponedjeljku, kada je najmanje prijavljenih slučajeva, da se velik broj građana ne testira. U bolnicama je 589 pacijenata, a od toga je na respiratoru 31 pacijent.

Iako je epidemiološka situacija bitno bolja nego prethodne dvije godine u ovo doba, brojevi jasno pokazuju da epidemija nije iza nas, tako da pojava novog soja virusa XBB.1.5, nazvanog kraken, kao i iznimno loša situacija u Kini, nikako ne idu u prilog.

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od virusa COVID-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

No, s druge strane, u SAD-u se ubrzano širi. Konkretno u svega nekoliko tjedana je prešao s četiri posto sekvenciranih slučajeva na 40 posto.

Zbog toga je voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19 Maria Van Kerkhove kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Dr. Miroslav Venus, šef Hrvatskog društva epidemiologa, kaže kako prateći situaciju u vezi s novim sojem koronavirusa može reći da ne izaziva veću smrtnost od prethodnih inačica omikrona, što je najvažniji podatak.

"Nezgodna je činjenica što je očito vrlo zarazan i dobro izbjegava imunost nastalu preboljenjem i cijepljenjem", kaže Venus, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

HINA