Ambasador Selim Kiran i ovom prilikom zahvalio je Hrvatskoj na iskazanoj solidarnosti nakon potresa na jugu Turkiye.            Foto: AA

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske obilježeni su jučer u Logističkom centru Direkcije civilne zaštite u Jastrebarskom, gdje je istaknuta izuzetna predanost, spremnost i obučenost njezinih pripadnika u zaštiti života i imovine građana.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović prisustvovao je skupu, a među prisutnim je bio i ambasador Republike Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

Božinović je u obraćanju zahvalio pripadnicima Civilne zaštite koju čine volonteri i profesionalci, naglasivši kako ne postoje dovoljne riječi zahvale za to što požrtvovno rade.

“Od djelovanja i pomoći unesrećenima vjerojatno nema plemenitijeg čina, jer se nerijetko spašavaju životi žrtava raznih nesreća“, rekao je Božinović.

Ukazao je na aktivnosti pripadnika Civilne zaštite prigodom potresa, poplava i požara u Hrvatskoj, ali i pomoći u međunarodnim akcijama spašavanja, primjerice nakon nedavnih razornih zemljotresa u Republici Turkiye, gdje je je hrvatski tim jedan od privih priskočio u pomoć unesrećenima.

Podsjetio je kako je Turkiye priskočila u pomoć Hrvatskoj nakon zemljotresa u Petrinji 2020. godine te je kazao da je i Hrvatska bila među prvim zemljama koje su se odazvale na poziv za pomoć koji je Turkiye uputila posredstvom Koordinacijskog centra Evropske unije za hitne slučajeve.

On je kazao da je u Turkiye na dan zemljotresa poslan 41-člani spasilački tim iz Hrvatske, a da je potom poslano i osam šlepera humanitarne pomoći.

Turski ambasador Selim Kiran i šef Direkcije civilne zaštite Hrvatske Damir Trud uručili su i zahvalnicu spasilačkom timu koji je učestvovao u akcijama potrage i spašavanja nakon zemljotresa u turskom Hatayu. Na svečanosti su spasioci bili sa sedam svojih pasa tragača koji su također bili u akcijama u Turkiye.

Turski ambasador u Hrvatskoj Selim Kiran razgovarao je sa Božinovićem 10. februara, a o aktuelnoj situaciji nakon zemljotresa i hrvatskoj pomoći su i jučer razgovarali na marginama događaja u Jastrebarskom.

Ambasador Selim Kiran i ovom prilikom zahvalio je Hrvatskoj na iskazanoj solidarnosti nakon potresa na jugu Turkiye.

TRT Balkan / agencije