Prema brojnim anketama, Spajić je bio siguran učesnik drugog kruga izbora.      Foto: AA

Državna izborna komisija nije usvojila kandidaturu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore.

Crnogorski zakoni ne dozvoljavaju građanima da imaju drugo državljanstvo, osim u slučajevima ako je stečeno prije obnove nezavisnosti 2006. godine, ili kada postoji međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu. Crna Gora nema takav sporazum sa Srbijom.

Spajić, koji se nalazi na čelu Pokreta Evropa sad, bivši je ministar finansija u Vladi Zdravka Krivokapića, koja je formirana nakon izbora 2020. godine i pada trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Javnosti je poznat po ekonomskom programu Evropa sad, koji je pokrenuo tokom ministarskog mandata. Njime je ukinut doprinos za zdravstvo, a minimalna zarada je povećana sa 222 eura na 450, dok je prosječna plata sa 530 porasla na 670 eura.

Ti potezi su mu donijeli ogromnu popularnost kod građana, a prema brojnim anketama, Spajić je bio siguran učesnik drugog kruga izbora.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta. Do sada je potvrđena kandidatura lidera DF-a Andrije Mandića. Rok za dostavljanje kandidatura je 26. februar.

TRT Balkan / agencije