Konaković je istakao da postoji naznaka neke nove ere u odnosima među strankama i državama regije.      Foto: AA

U toku zvanične posjete Zagrebu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se u utorak i sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

"Plenković je poželio dobrodošlicu Konakoviću, te čestitao vladajućim strankama u BiH na najbržem uspostavljanju Vijeća ministara u vrijeme kada je to malo ko očekivao", saopšten je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Konaković je istakao da su ohrabrujuće poruke koje stižu iz Hrvatske da se neće graditi zidovi i tvrđave prema BiH, te da postoji naznaka neke nove ere u odnosima među strankama i državama regije.

Plenković je skrenuo pažnju na blizinu evropskih izbora koji su zakazani za narednu godinu, te je istakao da je ova godina ključna za brzi preokret imidža koji BiH ima u evropskim krugovima.

Pozvao je na saradnju i istakao da bi ova godina trebala biti iskorištena kao prilika za pozitivne promjene.

"Konaković je prilikom sastanka kazao i da je svjestan kompleksnosti važnih tema o kojima se treba raspravljati, te ne sporeći bitnost odnosa ove dvije države, ali da ipak treba unutrašnju i vanjsku politiku naše države voditi u institucijama BiH, te da je pitanje izbornog zakonodavstva i izmjene Ustava isključivo unutrašnje pitanje BiH koje treba rješavati", dodaje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije