Posebno mu je zadovoljstvo što će ponovno biti uspostavljena zračna linija između Zagreba i Mostara.     Foto: Reuters

"Veselim se da je Hrvatska zastupljena s oko pedeset naših kompanija koje su prisutne na tržištu BiH i to ide u korak sa znatno povećanom robnom razmjenom između Hrvatske i BiH. Ona je u 2022. godini dosegnula četiri milijarde eura, a prvi podaci za 2023. govore da je već za 10 posto bolja nego što je bila prošle godine. Veselim se da nastavimo ulaganja na tragu dosadašnjih od 1,3 milijarde eura koje je Hrvatska, odnosno njene kompanije, uložile u BiH", rekao je Plenković.

Posebno mu zadovoljstvo predstavlja, dodao je, što će od sutra ponovno biti uspostavljena zračna linija između Zagreba i Mostara.

"Croatia Airlines letjet će tri puta tjedno čime će se dodatno povezati Mostar sa Zagrebom te omogućiti bolja i kvalitetnija komunikacija i građana i gospodarstvenika", poručio je hrvatski premijer.

Plenković je za konac lipnja najavio zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH, te je ponovio kako će Hrvatska nastaviti pružati podršku BiH na njezinom euroatlantskom putu.

"Znate da smo se maksimalno založili za dodjeljivanje statusa kandidata BiH u prosincu. Želimo da se ostvare daljnji reformski napori, pogotovo sada nakon što su oformljene sve institucije vlasti. Na taj način dat će se doprinos gospodarskom razvoju, ravnomjernom regionalnom razvoju i kvalitetnijem životu svih građana BiH", naglasio je.

Na novinarsko pitanje je li Republika Hrvatska „pomogla visokom predstavniku“ pri donošenju odluke koja je rezultirala otklanjanjem blokade u imenovanju nove federalne vlade, hrvatski premijer je odgovorio kako je upoznat s tim narativom koji se pojavio u dijelu bh. medija.

"Visoki predstavnik Schmidt je samostalan u svome radu. Ono što je pozicija Hrvatske je da imamo dvije dobre želje za funkcioniranje BiH: jedno je politička stabilnost, a druga je funkcionalnost zemlje. BiH je naša prijateljska država, mi smo upućeni na nju i ona na nas, želimo joj pomoći u svakom pogledu", izjavio je Plenković.

Naglasio je kako je politička stabilnost ključni preduvjet za daljnji napredak.

"To znači da na svim razinama vlasti imate operativne vlade, da se donose proračuni, da se usvajaju zakoni i da se provode reforme. Kada sam došao na čelo hrvatske vlade prije sedam godina cilj mi je bila politička stabilnost. Kada smo to postigli ostvarili smo i sve strateške ciljeve poput ulaska u eurozonu i Schengen, inflacija u RH ide prema dolje, rapidno smo smanjili i javni dug, ostvarili smo proračunski suficit. Mi tako dobre stvari želimo i Bosni i Hercegovini", poručio je.

Plenković je prokomentirao i činjenicu da parlamentarna većina u Federaciji BiH ovisi o samo jednom glasu, kazavši kako to ne mora biti problem.

"Ja funkcioniram na većini od jednog zastupnika ili dva već sedam godina i to nije nikakav problem ako ljudi imaju međusobno povjerenje i ako imaju stalan, otvoren i iskren partnerski dijalog", kazao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

FENA