Sjeverna Makedonija postala punopravna članica Unije za Mediteran

Sjeverna Makedonija postala punopravna članica Unije za Mediteran

Odluku su jednoglasno donijeli ministri vanjskih poslova 42 zemlje članice Mediteranske unije.
Unija za Mediteran je osnovana 2008. godine kako bi ojačala regionalna partnerstva i promovisala stabilnost.      Foto: Reuters

Sjeverna Makedonija postala je u četvrtak punopravna članica Unije za Mediteran, organizacije koja uključuje sve zemlje članice Evropske unije, kao i sredozemne partnerske članice iz sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Balkana.

Tu odluku jednoglasno su donijeli ministri vanjskih poslova 42 zemlje članice Mediteranske unije u okviru Regionalnog foruma tog multilateralnog projekta, koji se održava u Barseloni.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani je, u obraćanju na svečanom događaju pristupanja, izrazio zahvalnost na prepoznavanju stvarnog interesa njegove zemlje za pridruživanje Uniji za Mediteran, kao i na ukazanom povjerenju.

"Naše učešće u Uniji za Mediteran kao platformi za regionalnu saradnju i dijalog omogućit će nam, kao zemlji sa započetim pregovorima za članstvo u EU, bliže umrežavanje i integraciju u evropske strukture koje pokrivaju mediteransku zonu i odgovarajuću interakciju sa zemljama Evropske unije i petnaestak zemalja južnog i istočnog Mediterana", rekao je Osmani, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, koji je kopredsjedavao regionalnim forumom, rekao je u uvodnom obraćanju da bi aktivnosti organizacije trebale imati više "stvarnog utjecaja".

Unija za Mediteran je osnovana 2008. godine kako bi ojačala regionalna partnerstva i promovisala stabilnost.
Njene članice su svih 27 država članica EU i 16 južnih i mediteranskih zemalja, uključujući Siriju, čije je članstvo suspendovano.

TRT Balkan / agencije