Tunel je otvoren presijecanjem vrpce, a već danas bi trebao biti u upotrebi.     Foto: AA

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas su svečano otvorili novoizgrađeni tunel Ivan na Koridoru Vc.

Von der Leyen boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru regionalne posjete Zapadnom Balkanu.

Posjeta se odvija u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji.

Tokom posjete, Von der Leyen se ranije sastala i sa članovima Predsjedništva BiH te obratila političkim predstavnicima u BiH, predstavnicima civilnog društva te kulturnim radnicima i poslovnoj zajednici.

Nakon toga je prisustvovala i svečanom otvorenju tunela Ivan na Koridoru Vc. Von der Leyen je tom prilikom od prisutnih dobila informacije o projektu, a obišla je i izložbu fotografija posvećenu projektu.

Tunel je otvoren presjecanjem vrpce, a već danas bi trebao biti u upotrebi.

Evropska unija je uložila 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava za dionicu autoputa Tarčin - Ivan i za tunel Ivan, što je dio ukupne grant podrške EU za Koridor Vc u iznosu 542 miliona eura.

Izgradnja Koridora Vc jedan je od najvećih građevinskih poduhvata ikada u Bosni i Hercegovini. Kada bude gotov koridor će približiti BiH Evropskoj uniji.

U Federaciji Bosne i Hercegovine dosad je izgrađeno 114,5 kilometara autoceste na Koridoru Vc.

Puštanjem u promet poddionice Tarčin – Ivan, BiH dobiva novih 6,9 kilometara, odnosno blizu 100 kilometara funkcionalne, moderne autoceste koja povezuje Bradinu sa izlazom Zenica sjever.

Poddionica Tarčin – Ivan je locirana na brdsko-planinskom terenu što ju je činilo veoma kompleksnom, a gradila se kroz dva LOT-a.

LOT 1 dužine 4,9 kilometara pruža se od Tarčina do samog ulaza u tunel Ivan. Svojim većim dijelom nalazi se u otvorenoj trasi. Najvažniji objekti na ovom dijelu ceste su dva vijadukta (Raštelica 1 i Raštelica 2) ukupne dužine 1.150 metara.

Ukupna vrijednost ugovora za radove i nadzor LOT 1 je 80,35 miliona eura, od čega je 50 miliona eura finansirano kroz kredit Evropske investicijske banke, a 11,78 miliona eura kroz grant EU. Nacionalno finansijsko učešće je 7,4 miliona eura.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan potpisan je 24. augusta 2020. godine.

LOT 2 je tunel Ivan koji s dijelovima otvorene trase ima ukupnu dužinu od dva kilometra. Ovaj tunel prolazi kroz istoimeni planinski masiv i projektovan je da se uklapa u teren. Rađen je prema Novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM), koja uključuje najnaprednija inženjerska i tehnološka rješenja.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan potpisan je 28. oktobra 2019. godine.

Tunel Ivan je sačinjen od dvije cijevi. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721,50 metara, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761,50 metara. Tunel Ivan je jedini tunel na Koridoru Vc koji ima 4G mrežu. Opremljen je najsavremenijom elektroopremom i unaprijeđenim sistemom rasvjete koji omogućava sigurniju i efikasniju rasvjetu, a time i uštedu energije.

U sklopu ove poddionice izgrađen je i kružni tok kao priključak na magistralnu cestu u mjestu Bradina, čime se ostvaruje privremeni spoj magistralne ceste M-17 i autoceste na Koridoru Vc te privremeno naplatno mjesto Bradina.

Ukupna vrijednost investicije za LOT 2 iznosila je 69,58 miliona eura, od čega je dio od 50 miliona eura finansiran kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, 11,48 miliona eura kroz grant EU, a nacionalno finansijsko učešće je 1,66 miliona eura.

Osim približavanja cestovne povezanosti Mostara i Sarajeva i spajanja ceste M-17 sa Koridorom Vc, autocesta Tarčin – Ivan omogućit će ugodniju i sigurniju vožnju, otvoriti brojne ekonomske perspektive i poboljšati zaštitu okoliša u ovom dijelu BiH.

TRT Balkan / agencije