Mladi i djeca o kojima skrbi udruga UNUO, uz pomoć predstavnika veleposlanstva Turkiye i TIKA-e, pripremali su jela.      Foto: AA

Veleposlanik Republike Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kıran sudjelovao je na svečanoj primopredaji donacije TIKA-e Udruzi najosjetljivijih u osposobljavanju (UNUO) kojom je u vrijednosti od blizu 65.000 eura omogućena edukcija osobama s poteškoćama u Granešini pokraj Zagreba.

Projektom pomoći, Turska agencija za koordinaciju i razvoj (TIKA) uz podršku Veleposlanstva Republike Turkiye u Hrvatskoj osigurala je sredstva u iznosu 472.000 kuna (oko 65.000 eura) za opremanje edukativnog centra u Granešini pored Zagreba, a riječ je o velikom šatoru s klimatizacijom koji je opremljen svim kuhinjskim pomagalima potrebnim za edukaciju osoba s poteškoćama u razvoju gastronomskim vještinama.

Kroz interaktivnu edukativnu radionicu u kojoj su sudjelovali veleposlanik Turkiye Yavuz Selim Kıran i koordinatorica TIKA-e Sedef Bulut predstavljena je inovativna metodologija poučavanja o pravilnom pristupu u komunikaciji i radu s osobama s invaliditetom na način da su stavljeni u poziciju određenog invaliditeta. Na taj način uvedeni su u svijet slijepih i slabovidnih, u svijet šumova u komunikaciji i sl.

Veleposlanik Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kıran prenio je okupljenima pozdrave predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana i 85 milijuna Turaka, prenijevši poziv za dolaskom u Turkiye te poručivši kako će ih čekati ugodan doček i gostoprimstvo.

“U Turkiye ćete im moći prenijeti znanje koje ste stekli uz pomoć UNUO-a i TIKA-e. Biti osoba s invaliditetom ne mora biti nedostatak. Važno je imati hrabrosti i srca nadići svoju invalidnost. U Turkiye imamo milijune osoba s invaliditetom, a naša vlada nastoji prilagoditi ih društvu, ali i društvo prilagoditi njima”, kazao je Kiran.

Veleposlanik Kiran je najavio kako će TIKA u Hrvatskoj nastaviti rad na projektima koji imaju notu socijalne osjetljivosti.

Koordinatorica TIKA-e za Hrvatsku Sedef Bulut izjavila je kako je TIKA svojom donacijom udruzi UNUO, između ostaloga, omogućila nabavu generatora za struju kako bi sve pećnice uspješno radile, ali i sustav za zagrijavanje, odnosno hlađenje prostora u velikom šatoru, zatim posuđe i kuhinjsku bijelu tehniku koji su potrebni za edukaciju u gastronomiji.

Predsjednik Udruge najosjetljivijih u osposobljavanju (UNUO) Vedran Habel istaknuo je kako ova udruga već niz godina radi s djecom u teškoćama u razvoju i djecom bez roditeljske skrbi. Najavio je kako će dogodine u 27 zemalja Europske unije organizirati natjecanje “Amorova žlica” za osobe s poteškoćama u razvoju.

Mladi i djeca o kojima skrbi udruga UNUO, uz pomoć predstavnika veleposlanstva Turkiye i TIKA-e, pripremili su jelo koje se sastoji od jednog bezmesnog jela, rižota od tartufa i jednog deserta, čokoladne Zlevke. Uz metodologiju poučavanja, cilj udruge UNUO je prenijeti znanja o ugostiteljstvu osobama s teškoćama u razvoju kako bi postali samostalniji i konkurentniji u društvu i na tržištu rada. S tom idejom je nastalo natjecanje “Amorova žlica”.

TRT Balkan / agencije