Vježba "Kombinovani napor 22" i NATO ocjenjivanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije OSBiH će se održati na Manjači od 19. do 23. septembra.     Foto: AA

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu predstavljena je vježba "Kombinovani napor 22" i najavljeno je finalno ocjenjivanje najveće jedinice OSBiH deklarisane za učešće u budućim operacijama i vježbama NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Vježba "Kombinovani napor 22" i NATO ocjenjivanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije OSBiH će se održati na Manjači od 19. do 23. septembra.

"Drago mi je da možemo najaviti finalno ocjenjivanje naše najveće jedinice deklarisane za učešće u budućim operacijama i vježbama NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Ne sumnjam da će na predstojećoj vježbi 'Kombinovani napor 22', koja se održava od 19. do 23. septembra na poligonu Oružanih snaga BiH na Manjači, i ova deklarisana jedinica položiti ispit pred ocjenjivačima NATO-a", rekao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

Istakao je da će time Bosna i Hercegovina službeno dobiti do sada najveću vojnu jedinicu, koja će ući u NATO-ov bazen borbeno sposobnih snaga, koje stoje na raspolaganju za učešće u međunarodnim operacijama predvođenih NATO-om, operacijama podrške miru Evropske unije i Ujedinjenih nacija, kao i NATO vježbama.
"Oružane snage BiH tako će nastaviti stajati rame uz rame s najrazvijenijim vojskama svijeta, spremnim za djelovanje u svrhu mira, bilo gdje u svijetu, a Bosna i Hercegovina će napraviti još jedan značajan korak na putu ispunjenja našeg zakonom definisanog cilja - punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

Oružane snage BiH su uključene u NATO-ov program ocjenjivanja interoperavilnosti i spremnosti od 2010. godine, a od 2011. do 2018. je uspješno ocijenjeno 11 manjih jedinica, različitih organskih struktura, s ukupno 754 pripadnika, koje su ocjenjivači NATO-a ocijenili borbeno spremnim. Kao takvi već se nalaze u bazenu snaga NATO-a", pojasnio je Podžić.

Smatra da deklarisanje ovako velike borbene grupe s ukupno 819 pripadnika nije lagan zadatak, čak ni za razvijenije zemlje svijeta.

Dodao je da će vježba "Kombinovani napor 22" biti izvedena 21. septembra na Manjači.

"Realizacija ocjenjivanja NEL-2 po konceptu operativnih sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija, a kroz provedbu vježbe 'Kombinovani napor 22', predstavlja krunsku aktivnost obuke deklarisane Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u četverogodišnjem ciklusu obuke i sticanja interoperabilnosti i spremnosti po NATO standardima", rekao je načelnik Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović.
Kako je kazao, uspješnim završetkom ocjenjivanja, Oružane snage BiH od 2023. godine imat će jedinicu ranga ojačanog bataljona spremnu i raspoloživu u NATO bazenu snaga za buduće NATO vođene operacije širom svijeta, operacije podrške miru EU i UN-a, kao i učešće u NATO vježbama.

Mašović je podsjetio da NATO program ocjenjivanja operativnih sposobnosti je prvenstveno praktičan alat, ali i izvorni NATO dokument koji su odobrili šefovi država i vlada na samitu u Washingtonu 1999. godine.

"Bitno je naglasiti da su Oružane snage BiH ovaj Program počele primjenjivati 2011. godine i do sada smo deklarisali 12 jedinica, a završili ocjenjivanje 11, različitih organskih struktura. Ukupno brojno stanje ovih jedinica je 754 pripadnika OSBiH.

Uspješnom realizacijom NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2), jedinica OSBiH pridružila bi se bazenu snaga od više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja koje su do sada prošle program, te bi bila najveća i najbrojnija jedinica koja je certificirana po NATO konceptu operativnih sposobnosti", pojasnio je Mašović.

Prema njegovim riječima, ovaj program ocjenjivanja je u sinergiji s partnerskim ciljem OSBiH "Doprinos borbenom jedinicom" kao i sa smjernicama MO BiH da, najkasnije do 2023. godine, o ukupnog broja, imaju osam posto pripadnika OSBiH spremnih za učešće u NATO vođenim operacijama i međunarodnim operacijama podrške miru, što je predmet naknadnih razgovora i pregovora između strana kojima se definišu svi elementi - prava, obaveze, tehnički detalji i slično.

"Oružanim snagama BiH je od izuzetne važnosti svakodnevni napredak i podizanje nivoa obučenosti i interoperabilnosti, što nam pruža učešće u OCC E&F programu, a sve u cilju unapređenja cjelokupne sigurnosti, neophodne za svakog pojedinca, građanina, državu, ali i društvo u cjelini", dodao je Mašović.



TRT Balkan / agencije