Vučić je rekao da je prethodnih dana vodio razgovore da bi video šta je neophodno da bi se stiglo do normalizacije odnosa sa Prištinom i da za njega normalizacija nije priznanje, već bolji odnosi Srba i Albanaca.     Foto: AA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u Ohridu 18. marta neće biti nikakav sudbinski ili sudbonosni dan, a da do danas nije dostavljen implementacioni plan Evropske unije o Kosovu.

Kako je ranije najavljeno, Vučić će se 18. marta u Ohridu sastati sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzepom Boreljom i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da bi se nastavili razgovori o primeni evropskog predloga za rešavanje pitanje Kosova.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da ne postoji nikakav tajni plan o kojem se piše u medijima u Srbiji, da su Beograd i Priština dostavile svoje predloge o tome kako implementacioni plan treba da izgleda, ali da ništa nisu dobili iz Brisela.

On je pozvao građane Srbije da veruju svom državnom rukovodstvu, da će on pokušati da uradi ono što je za Srbiju najbolje, da će nastaviti rad na normalizaciji odnosa, da bude konstruktivan partner EU-a, da čvrsto drži crvene linije i od toga ne odustaje.

Vučić je rekao da je prethodnih dana vodio razgovore da bi video šta je neophodno da bi se stiglo do normalizacije odnosa sa Prištinom i da za njega normalizacija nije priznanje, već bolji odnosi Srba i Albanaca.

"Da imao bolje odnose sa Albancima, da rešimo bezbroj problema koje imamo. Da živimo zajedno ako je moguće, ako ne jedni pored drugih, da živimo kao neko ko poštuje drugog i tradiciju i veru, da radimo zajedno, da gledamo zajedno u budućnost", rekao je Vučić.

On je dodao da sumnja da će Albanci prihvatiti da formiraju Zajednicu srpskih opština, a da je o ZSO ozbiljno razgovarao sa američkim i evropskim predstavnicima, jer ZSO treba da poveže sve opštine u kojima žive Srbi na Kosovu i omogući Srbiji da finansira zdravstvo, školstvo i razvoj srpskih sredina.

Vučić je dodao da je Vojska Srbije danas jača nego ranije, da će se raditi na njenom daljem snaženju kako bi se odvratili svi oni koji žele da napadnu Srbe ili Srbiju, a da ne Srbija ne želi nikoga da napada i da on ne želi ničiju decu da vraća u kovčezima.

"Moramo naš mali brod da dovedemo do mirne luke neoštećen, da sačuvamo našu budućnost. Da sačuvamo državne interese", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je za Srbiju ostanak na evropskom putu od značajnog nacionalnog interesa.

Govoreći o sankcijama Rusiji, rekao je da će obavestiti građane ako se politika po tom pitanju bude menjala i da ne veruje da u Vladi ima saglasnosti za sankcije Rusiji.

Upitan o usklađivanju sa deklaracijama EU-a o sankcijama ruskim vlastima, Vučić je rekao da se Srbija nije usaglasila sa 41 ili 42 deklaracije, odnosno ni sa jednom, a da što se tiče Belorusije bilo ih je 15 ili 16, a Srbija je podržala nekoliko deklaracija- četiri ili pet, da se time ne hvali, već da mu to stoji nad glavom, ali da je to politika države.

TRT Balkan / agencije