“Zelena energija može da podstakne zelenu tranziciju u celom regionu”, naveo je Eriksen.    Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da predstoje velika ulaganja u oblast energetike, i promene u tom sektoru, reforme poput onih fiskalnih iz 2014. godine, jer je napredak u energetskom sektoru važno pitanje, ne samo za ovu zimu.

Vučić je, na pres konferenciji sa liderima regiona, nakon skupa o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije na Balkanu, rekao da je zaključak razgovora da se ide na formiranje regionalnog tržišta, kako bismo jedni drugima pomagali.

"Jedni drugima možemo mnogo da pomognemo i zajednički da obezbedimo budućnost. Ovo je pitanje od najvećeg značaja, ne samo za ovu, već i za sve zime koje predstoje, jer pitanje je kada će se i kako ratni sukobi završiti", rekao je Vučić.

Ponovio je da je ogroman nivo investicija koje slede u energetici, u zavisnosti od toga za koji se predlog odlučimo, svakako između 17 i 32 milijardi evra.

"Da bismo mogli da opstanemo, da imamo dovoljno gasa, struje, nafte dovoljno svega za funkcionisanje naše industrije i domaćinstava. To će biti razlog rasta, jer to je i prilika, uz sve probleme", rekao je Vučić.

Pitanje energetike od je ključnog značaja za Srbiju - kratkoročno, srednjoročno i dugoročno, rekao je Vučić i dodao da “zato radimo sa Norvežanima, od kojih smo dobili preporuke šta, kao Srbija, moramo da uradimo, koji su prioriteti”. On se zahvalio norveškim partnerima na pomoći i podršci.

"Čekaju nas velike i teške reforme, i kroz javna preduzeća. Kada se odlučimo, kao 2014. godine na reforme, tako ćemo sada morati u energetskom sektoru, poput mera finansijske i fiskalne stabilizacije, sebe da menjamo, za dobrobit svih", rekao je Vučić.

On je primetio i da u zemljama regiona 30 godina nije bilo novih objekata, ali su izgrađeni gasovod dužine 402 kilometara, završava se termoblok u Kostolcu, što je sve, kaže, malo, nedovoljno i moraće dodatno da se radi i investira.

"Hvala prijateljima iz ''Otvorenog Balkana'', ali i svim drugima, posebno Norvežanima, na podršci i pomoći, jer se uzdamo u njihovo znanje, učimo od njih i to ćemo primeniti", rekao je Vučić.

Norveška Balkanu nudi iskustva u oblasti obnovljivih izvora energije

Izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Eriksen poručio je danas u Beogradu da u ovim neizvesnim danima zemlje Balkana mogu samo zajednički obezbede sigurnije izvore energije i da Norveška želi da pomogne i podeli svoja iskustva.

"Moramo delovati odmah kako bismo obezbedili dobru budućnost za naše narode. Vidim ovde puno kompanija iz Norveške u oblasti obnovljivih izvora, koje mogu da prenesu svoje znanje i iskustva", naveo je Eriksen u prisustvu lidera Srbije, Albanije, Severne Makedonije, BiH i Crne Gore.

Naglasio je da zelena energija može da podstakne zelenu tranziciju u celom regionu.

"Sa moje tačke gledišta, ova konfernecija je važna isto koliko i naš zajednički izazov da obezbedimo sigurnije izvore energije u ovo vreme neizvenosti", rekao je Eriksen.

Dodao je će napori u tom pravcu doprineti da okruženje bude više nastrojeno prema investitorima. Naglasio je da je cilj projekta da bude deo regionalne inicijative za jačanje prekogranične saradnje, kako bi zemlje povećale svoju otpornost u oblasti energetike.

Klimatske promene i Obnovljivi izvori su isti proces

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je pitanje obnovljivih izvora energije pitanje koje je usmerilo čitav svet i da će uticati na način na koji će čovečanstvo živeti u narednom periodu.

“U poslednjih nekoliko godina je tema obnovljivih izvora energije prešla na postizanje cilejva za globalno zagrevanje i treba da odgovori na pitanje kako doći do boljih energetskih izvora, a to nisu kontradiktorna pitnja”, rekao je Čadež.

Naglasio je da se suočavamo sa geopolitičkiim izazovima koji nam pokazuju koliko smo vezani za energente i zavisni od njih i koliko mora da se radi na pronalaženju drugačijih rešenja u toj oblasti.

Predsednik PKS-a je naveo da je danas tema održivosti energetskih izvora važna, jer se postavlja pitanje mogućnosti opstanka načina na koji danas koristimo energente.

Rama: Zajedničko tržiste na Balkanu za lakši pristup energetnima

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da se nada kako će biti stvoreno regionalno tržište energenata, kako bi zemlje Zapadnog Balkana imale lakši pristup energiji i investicijama u sektoru energetike.

"Ovo je bilo neophodno okupljanje u vreme rata, kada bombe padaju i pogađaju nekoga u Ukraijini, a energetska kriza i cene zbog rata pogađaju celu Evropu. Bez ikakve sumnje u ovim teškim vremenima, ono što smo ranije rekli kada smo započeli Otvoreni Balkan i zalagali se za širu regionalnu saradnju, postaje sve očiglednije da moramo da regionalizujemo naša tržišta i da u energetici idemo izvan naših granica", rekao je Rama.

Objasnio je da su lokalna tržišta zemalja Balkana mala i da, ako se zemlje pojedinačno budu bavile pitanjem energetike i nabavakom energenata, oni mogu biti samo skuplji.

"Ako bismo nastupalli na regionalni način u energetici, možemo imati jednostvaniji pristup finansijama i snažniji kontakt sa privatnim sektorom", istakao je Rama.

Rama je izrazio nadu da će razgovori biti nastavljeni i da će imati uz sebe norveške prijatelje, kako bi zemlje Balkana napravile master plan za regionalno tržište i mapu puta za ulaganja u obnovljive izvore energije.

Tanjug