Patrijarh je izrazio uverenje da se uz dobru volju može naći zajednički put i dodao da se "Bogu moli da Srbi Božić provedu u miru".     Foto: Tanjug

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je danas da se mora učiniti sve da se sačuva mir i da ljudski životi moraju biti veći interes od svakog interesa.

"Moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir i molio sam predsednika (Aleksandra Vučića, op. a.) i Vladu da učine sve da se sačuva mir, da ne daj Bože, ne dođe do oružanih sukoba, jer oni nikome dobro doneti neće", poručio je Porifirije na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Porifirije je rekao da su tenzije na Kosovu dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko ne želi, a da se moli za sve ljude sveta, za mir, za međusobno razumevanje, za suživot i mir između Albanaca i Srba, "jer sigurna je činjenica da samo mi između sebe svojim naporima bolje možemo razumeti jedni druge".

Patrijarh je izrazio uverenje da se uz dobru volju može naći zajednički put i dodao da se "Bogu moli da Srbi Božić provedu u miru".

Govoreći o jučerašnjoj zabrani da uđe na Kosovo, patrijarh je istakao da je za njega juče bio "veoma tužan dan, ali i za monahe, monahinje i sveštenstvo koji su s radošću očekivali poglavara i duhovnog otaca njihove crkve" i da je siguran da će se uskoro moliti zajedno.

"Ja sam pokušao juče nekim direktnim kontaktima, koji mogu da pomognu da takva jedna apsurdna i iracionalna zabrana bude uklonjena, a ponoviću i sada, apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini donose odluke, da utiču da se takva odluka promeni", rekao je patrijarh Porifirije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pitao je na konferenciji "zbog čega neko tako histerično insistira na uklanjanju barikada" i rekao da je to potrebno da se "Srbi proteraju s Kosova, naročito neposlušni narod sa severa Kosova, jer se to vidi kao rešenje" i poručio da "putevima na kojima su barikade ne idu Albanci, niti iko ko je južno od Ibra".

Vučić je rekao da sada predstavnici Srbije vode razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice, jer, kako je dodao, "Beograd mora da zastupa interese srpskog naroda".

"Uključili smo sve naše ljude, sve resurse moguće. Borimo se za mir, trudimo se da dođemo do nekog kompromisnog rešenja", rekao je Vučić i dodao da će sa Srbima (sa Kosova, op. a.) razgovarati i narednih dana "da bi i ti ljudi Božić u svojim domovima dočekali".

Govoreći o odluci kosovskih vlasti kojom je patrijarhu Porifiriju zabranjen ulazak na Kosovo, Vučić je rekao da su saopštenja osude tog čina bila takva da su "sramotna" i da to govori "o odnosu Zapada prema srpskom narodu i Srbiji".

"Oni i u tom saopštenju govore o slobodi kretanja, i veći je problem što su Srbi postavili barikade, nego što su oni zabranili prolaz patrijarhu", rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost entitetu u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj (RS) i predsedniku RS Miloradu Dodiku za pomoć koju pružaju srpskom narodu.

Na kraju je Srbima sa Kosova poručio da je "šta god oni radili, Srbija uz njih".

TRT Balkan / agencije