Detaljnim izračunima arhitekta bi rasporedio težinu konstrukcije kroz horizontalne i vertikalne ravni.      Foto: TRT World

Ne bi bilo moguće da veličanstvena djela ovog arhitekte budu cijenjena milionima stoljeća nakon izgradnje da nije bilo mjera opreza koje je poduzeo kako bi osigurao da njegove strukture mogu izdržati zemljotrese.

Osmanlijski arhitekta Mimar Sinan gradio je objekte vodootpornim malterom "horasan", napravljenim od gašenog kreča i agregata od mješavine gline i pijeska. Legenda kaže da je arhitekta dodavao neobičnu kombinaciju bjelanaca nojevog jajeta i luka, kako bi dobio čvršću mješavinu maltera.

Stoljećima prije nego što su Japanci počeli primjenjivati seizmičke izolatore na svojim zgradama, Mimar Sinan je postigao slične rezultate postavljanjem apsorbirajućih elemenata između tla i osnove svojih struktura koji su mogli apsorbirati udare zemljotresa.

Svaki korak u procesu izgradnje bio je ključan za inženjerskog genija, koji bi postavio temelje zgrade i čekao jednu do dvije godine da se tlo slegne prije nego što bi nastavio s gradnjom. Kada bi se suočio sa slabim tlom, prvo bi ga ojačao pritiskanjem tla teškim gomilama kako bi ono postalo nosivo.

Prilikom izgradnje velike Sulejmanije džamije 1550. godine, Mimar Sinan je iskopao odvodne tunele kako bi zaštitio temelje od vlage.

Arhitekta je dodao “pametni uređaj” u nekoliko svojih džamija kako bi ukazao na njihovu sigurnost nakon zemljotresa. Rotirajući stub mogao je utvrditi je li građevina pretrpjela oštećenje tokom zemljotresa – sve dok se stub mogao okretati, smatrao se netaknutim i stoga sigurnim.

Detaljnim izračunima arhitekta bi rasporedio težinu konstrukcije kroz horizontalne i vertikalne ravni. Okviri i bočni zidovi njegovih džamija prenosili bi teret građevine na njene temelje, dok su težinu kupole nosili lukovi.

Osim što je osigurao zaštitu objekata tokom zemljotresa, Mimar Sinan je radio na utvrđivanju postojećih historijskih spomenika. Ajasofija U slučaju Aja Sofije, dodavanje potpornih blokova i munara oko građevine ojačalo je njenu izvanrednu kupolu i produžilo njenu dugovječnost.

TRT Balkan