Izložbeni plakati tematiziraju i neke ključne misli o robotima koje je iznio pisac znanstvene fantastike i biokemičar Isaac Asimov, koje je sažeo u tri osnovna zakona.    Foto: AA

Izložba "Svijet robota" koja do polovice prosinca gostuje u Galeriji "Klovićevi dvori" donosi presjek svijeta robotike, od robota koji služe u industriji ili ugostiteljstvu, interaktivnih robota pa sve do kolekcionarskih skulptura robota koji su postali proslavljeni književni i filmski likovi.

Dvije etaže Galerije "Klovićevi dvori" na zagrebačkom Gornjem gradu posvećene su naredna tri mjeseca svim vrstama robota; onima koji obavljaju najdosadnije, repetitivne poslove u velikim industrijskim postrojenjima pa sve do onih koji su plod mašte pisaca znanstvene fantastike, stripova ili filma.

Robot pas

Uz nekoliko simpatičnih junaka "Zvjezdanih staza", moguće je vidjeti kolekcionarski primjerak Terminatora, robota koji se pretvarao u Arnolda Schwarzeneggera, a tu je i simpatični Wall-e, lik iz animiranog filma koji ostaje sam na opustošenoj Zemlji sve dok ne stigne njegova Eve s kojom kreće u svemirsku pustolovinu.

Jedan od najatraktivnijih eksponata je Koko, robotski pas sposoban za nevjerojatne vratolomije kojima u potpunosti oponaša najvjernijeg kućnog ljubimca.

Koko - robotski pas sposoban za nevjerojatne vratolomije kojima u potpunosti oponaša najvjernijeg kućnog ljubimca.    Foto: AA

Iako su u SAD-u i Japanu već u svakodnevnoj upotrebi u tisućama primjeraka, roboti konobari tek trebaju stići na naša područja, a jedan takav primjer je Lea, robot koji nosi poslužavnik i u interakciji je s ljudima.

Po prostoru izložbe slobodno se kreće robot Mačka kojega je moguće dodirom aktivirati za razgovor. Taj robot ima složene senzore za kretanje i također nosi poslužavnik, a u memoriji ima puno šala i dosjetki kako bi zabavio posjetitelje.

Tri zakona

Na izložbi možete saznati da je riječ "robot" češkog podrijetla i označava prisilan rad, a u sličnom obliku riječ "rabota" prisutna je i u drugim slavenskim jezicima. Autor ove općeprihvaćene riječi je Josef Čapek, brat češkog pisaca Karela Čapeka.

Izložbeni plakati tematiziraju i neke ključne misli o robotima koje je iznio pisac znanstvene fantastike i biokemičar Isaac Asimov, koje je sažeo u tri osnovna zakona.

Prvi Asimovljev zakon propisuje da robot ne smije nauditi čovjeku, niti svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naudi. Robot mora slušati ljudske naredbe osim kada su one u suprotnosti s Prvim zakonom, stoji u Drugom zakonu, dok Treći zakon poručuje da robot mora zaštiti svoje postojanje, osim kada je to u suprotnosti s prva dva zakona.

Nekad su bili samo probni modeli u znanstvenim laboratorijima, ali roboti sve više počinju služiti čovjeku u stvarnom svijetu, zamjenjivati ga u nekim nepopularnim poslovima, tako da je Japan čak zakonski omogućio brak s robotom. Iako je čovječanstvo spremno prihvatiti ove korisne i simpatične naprave, trebat će zadržati oprez - kako Asimovljevi zakoni ne bi bili narušeni.

TRT Balkan / agencije