Neuralink razvija moždani implantat za koji se nada da će pomoći paraliziranim ljudima da ponovo hodaju i izliječe druge neurološke bolesti.        Foto: AFP

Start-up Elona Muska Neuralink rekao je da je dobio odobrenje američkih regulatora da testira svoje moždane implantate na ljudima.

Neuralink je u četvrtak rekao da je odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za njegovu prvu kliničku studiju na ljudima "važan prvi korak" za njegovu tehnologiju, čija je namjena da omogući mozgu da se direktno poveže s kompjuterima.

"Uzbuđeni smo što možemo podijeliti da smo dobili odobrenje FDA za pokretanje naše prve kliničke studije na ljudima", rekao je Neuralink u objavi na Twitteru koji vodi Musk. "Ovo je rezultat nevjerovatnog rada Neuralink tima u bliskoj saradnji sa FDA."

U najmanje četiri navrata od 2019. godine, Musk je predvidio da će njegova kompanija za medicinske uređaje uskoro započeti ispitivanje na ljudima moždanog implantata za liječenje teškog stanja poput paralize i sljepoće.

Ipak, ova kompanija, osnovana 2016. godine, nije dobila dozvolu od FDA sve do početka 2022, a agencija je odbila zahtjev, izjavilo je sedam sadašnjih i bivših zaposlenika novinskoj agenciji Reuters u martu.

Odobrenje FDA dolazi nakon što su američki zakonodavci ranije ovog mjeseca pozvali regulatore da istraže da li je sastavljanje panela koji je nadgledao testiranje na životinjama u Neuralinku doprinio neuspješnim i brzim eksperimentima.

"Ovo je rezultat nevjerovatnog rada Neuralinkovog tima u bliskoj saradnji s FDA-om i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima", napisao je Neuralink na Twitteru u četvrtak.

Federalne istrage

Neuralink je već bio predmet federalnih istraga.

Reuters je 5. decembra izvijestio da glavni inspektor USDA istražuje, na zahtjev federalnog tužioca, potencijalna kršenja Zakona o dobrobiti životinja, koji reguliše način na koji istraživači tretiraju i testiraju određene vrste životinja.

Istraga je također ispitivala nadzor USDA nad Neuralinkom.

Neuralink razvija moždani implantat za koji se nada da će pomoći paraliziranim ljudima da ponovo hodaju i izliječe druge neurološke bolesti.

TRT Balkan / agencije