TikTok, popularna aplikacija za dijeljenje kratkih videozapisa koja je od studenata i kućanica stvorila slavne osobe, posljednjih je godina u središtu kontroverzi.      Foto: Reuters

TikTok, popularna aplikacija za dijeljenje kratkih videozapisa koja je od studenata i kućanica stvorila slavne osobe, posljednjih je godina u središtu kontroverzi.

Iako je aplikacija bila hit među mladima, također se suočila s optužbama za kršenje privatnosti i zabrinutošću zbog navodnih veza s kineskom vladom.

Zbog toga je nekoliko zemalja diljem svijeta zabranilo ili ograničilo aplikaciju.

Indija je bila prva zemlja koja je zabranila TikTok u junu 2020. navodeći zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti i privatnosti podataka.

Taj se potez smatrao dijelom šireg obračuna s kineskim aplikacijama i firmama usred rastućih napetosti između dviju zemalja.

Zabrana je ostavila TikTokovu matičnu firmu ByteDance u nevolji jer je Indija bila njeno najveće tržište, s više od 200 miliona korisnika.

U julu 2020. Sjedinjene Države također su razmatrale zabranu TikToka, navodeći sličnu zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti i privatnosti podataka. Trumpova administracija zaprijetila je zabranom aplikacije ako se ne proda američkoj firmi, navodeći zabrinutost da bi kineska vlada mogla koristiti aplikaciju za špijuniranje Amerikanaca. Unatoč pokušajima Trumpove administracije da zabrani aplikaciju, savezni je sudija u septembru 2020. blokirao zabranu navodeći da je "proizvoljna i hirovita".

Međutim, unatoč početnom otporu, američka vlada odobrila je zabranu bez presedana za korištenje TikToka na uređajima savezne vlade prošlog decembra. Kao rezultat toga, više od polovice država i Kongres zabranili su TikTok na službenim vladinim uređajima.

EU, SAD, Kanada poduzimaju akciju

Nedavno je Bijela kuća proširila zabranu na sve vladine agencije, dajući saveznim zaposlenicima 30 dana da uklone aplikaciju sa svojih radnih uređaja.

U međuvremenu, izvršna vlast EU-a rekla je prošle sedmice da je privremeno zabranila TikTok na telefonima koje koriste zaposlenici kao mjeru kibernetičke sigurnosti.

Također, Evropski parlament je slijedio taj primjer, zabranivši osoblju da instalira aplikaciju na bilo koji telefon koji ima pristup e-pošti ili parlamentarnim mrežama. T

Kanada se pridružila SAD-u i EU-u u donošenju sveobuhvatne zabrane, sprečavajući instaliranje TikToka na sve mobilne uređaje koje je izdala vlada, dok zapadni dužnosnici poduzimaju mjere protiv aplikacije za dijeljenje videa u vlasništvu Kineza.

Justin Trudeau, kanadski premijer, nije isključio daljnje akcije.

"Pretpostavljam da će mnogi Kanađani, od poslovnih do privatnih osoba, razmišljati o sigurnosti vlastitih podataka i možda odlučiti, dok vlada poduzima značajan korak govoreći svim saveznim zaposlenicima da više ne mogu koristiti TikTok na svojim radnim telefonima", rekao je.

Turske vlasti su 1. marta kaznile TikTok s ukupno 1,75 miliona lira (93.000 USD) jer nije poduzeo dovoljne mjere za zaštitu korisnika od nezakonite obrade njihovih podataka, saopćio je Odbor za zaštitu ličnih podataka (KVKK).

Nekoliko drugih zemalja također je poduzelo mjere protiv TikToka.

U januaru 2021. Pakistan je zabranio TikTok zbog "nemoralnog i nepristojnog" sadržaja, dok je u februaru 2021.

Mijanmar zabranio aplikaciju kao dio šire akcije slamanja društvenih medija nakon vojnog udara.

U junu 2021. Nigerija je također zabranila aplikaciju, navodeći zabrinutost zbog "upotrebe platforme za aktivnosti koje mogu potkopati nigerijsko korporativno postojanje".

Talibansko vodstvo u Afganistanu zabranilo je TikTok i igru PUBG u septembru 2022. na temelju zaštite mladih od "zavaravanja". U decembru 2022.

Tajvan je uveo zabranu TikToka u javnom sektoru nakon što je FBI upozorio da TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

TikTok zabranjuje raspravu

Zabrane TikToka potaknule su raspravu o ulozi firme društvenih medija i njihovoj odgovornosti za zaštitu korisničkih podataka i privatnosti.

Neki tvrde da su zabrane nužne kako bi se zaštitila nacionalna sigurnost i spriječilo strane vlade da pristupe osjetljivim informacijama, dok drugi vide zabrane kao kršenje slobode govora.

Unatoč zabranama, TikTok ostaje jedna od najpopularnijih aplikacija za društvene medije na svijetu, s više od milijardu korisnika širom svijeta.

Aplikacija je poduzela korake za rješavanje problema u vezi s privatnošću i sigurnošću, uključujući otvaranje "centra za transparentnost" u SAD-u kako bi vanjskim stručnjacima omogućila pregled njenih pravila i praksi.

Zaključno, zabrane TikToka odražavaju rastuću zabrinutost oko privatnosti i nacionalne sigurnosti u svijetu koji je sve povezaniji.

Dok su neke zemlje odlučile potpuno zabraniti aplikaciju, druge su uvele ograničenja ili pozvale na veći nadzor nad firmama društvenih medija.

Dok se rasprava o ulozi društvenih medija u društvu nastavlja, ostaje za vidjeti kako će vlade i tehnološke firme uravnotežiti konkurentske interese privatnosti, sigurnosti i slobode govora.

TRT Balkan / agencije