Slepi miš vrste Icaronicteris gunnelli težio je otprilike između 22,5 i 28,9 grama.     Foto: journals.plos.org

Neverovatno celoviti fosili slepih miševa Icaronicteris gunnelli potiču sa krečnjačkih stena koje su se nakupile kao jezerski sedimenti pre oko 52,5 miliona godina, objavili su paleontolog kičmenjaka Tim Ritbergen i njegove kolege iz Centra za biodiverzitet "Naturalis" u Lajdenu u Holandiji.

Skeleti nekoliko drugih vrsta slepih miševa, uključujući još jednu iz roda Icaronicteris, pronađeni u istim krečnjacima, zvanim Grin River, sačuvani su najmanje 40 centimetara iznad nove vrste fosila, što svedoči da su mlađi, rekao je Ritbergen, objavio je Sajens njuz.

Ritbergen je istakao da analiza novopronađenih skeleta pokazuje da je vrsta slepih miševa Icaronicteris gunnelli imala raspon krila koji je za sedam procenata manji od raspona krila koji ima najbliži poznati srodnik slepog miša.

Slepi miš vrste Icaronicteris gunnelli težio je otprilike između 22,5 i 28,9 grama, što je upola teže od teniske loptice, izračunao je tim holandskih naučnika.

"Ovi skeleti su „veliko otkriće“, rekao je paleontolog kičmenjaka sa Univerziteta u Čikagu Ce-Si Luo, koji nije bio uključen u studiju.

Paleontolog kičmenjaka sa kanadskog Univerziteta Zapadni Ontario, Brok Fenton, koji takođe bio nije uključen u istraživanje, rekao je da otkrića ne vode bliže saznanju od koje su vrste evoluirali slepi miševi zbog toga što je njihov skelet veoma sličan onome koji imaju savremeni slepi miševi.

Najstariji poznati slepi miševi na svetu živeli su pre oko 56 miliona godina, ali fosili tih vrsta su uglavnom svedeni na zube, a ne na cele skelete.

TRT Balkan / agencije