SAD ima najveći svemirski budžet na svijetu.     Foto: Getty images

Ipak, ne bi trebalo dozvoliti da brojka SAD-a, koju je predstavio Euroconsult, zasjeni i dalje visoke ambicije drugih svemirskih programa.

To što je Kina na drugom mjestu (s 12 milijardi dolara u 2022. godini) većinu neće iznenaditi - niti to što je Rusija među prvih pet. Međutim, na trećem mjestu ipak je zemlja sa svemirskim težnjama kojih mnogi možda još nisu svjesni.

Uz rashod od 5 milijardi dolara prošle godine, japanska vlada je uložila značajna sredstva u svoju svemirsku agenciju - Japansku agenciju za istraživanje svemira (JAXA).

Jedan od najvećih projekata koje trenutno provodi JAXA je razvoj rakete koja bi bila konkurentna Space X-ovom Falconu 9. Ipak, raketa H3 je do sada zacrtala turbulentan kurs.

JAXA je bila prinuđena da uništi svoju raketu tokom neuspjelog lansiranja 7. marta 2023. godine, nakon čega je izdala sljedeću izjavu: „Komanda za uništavanje je poslata na H3 oko 10:52 ujutro (po japanskom standardnom vremenu), jer nije bilo mogućnosti ostvarenja misije".

Ovo je samo najnoviji udarac za projekat - potencijalno jeftinija alternativa Falconu 9 zahvaljujući uglavnom nižoj cijeni motora koji uključuje 3D ispisane dijelove - nakon što je odustao od pokušaja lansiranja u februaru, tada bez potrebe za dugmetom za samouništenje.

Krajnji cilj za H3 je podizanje vladinih i komercijalnih satelita u orbitu, kao i dopremanje zaliha do Međunarodne svemirske stanice.

TRT Balkan