Srbijanac Novak Đoković pozira s pobjedničkim peharom nakon pobjede u finalnom meču muškog singla protiv Norvežanina Caspera Ruuda 20. novembra 2022. na završnom ATP teniskom turniru u Torinu.      Foto: AFP

Novak Đoković je rekao da je osvajanje rekordne šeste ATP turnirske titule bio "duboko zadovoljavajući" kraj njegove problematične i skraćene godine.

Srbin je u nedjelju u Torinu pobijedio Norvežanina Caspera Ruuda rezultatom 7-5, 6-3 i tako izjednačio rekord Rogera Federera od šest titula na turniru na kraju godine za najbolje rangirane igrače.

Ovaj 35-godišnji Srbin, najstariji igrač koji je osvojio finale, završio je u velikom stilu nakon sezone u kojoj je propustio dva meča zbog statusa vakcine.

"Osjećam veliko zadovoljstvo i, u isto vrijeme, veliko olakšanje zbog okolnosti kroz koje sam prošao ove godine, situacija ranije ove godine, naravno, sa Australijom", rekao je.

"Ne moramo se vraćati. Znamo šta se dogodilo."

Đoković je u januaru priveden i deportovan iz Australije zbog statusa nevakcinisanog protiv pandemije COVID-19 i propustio je Australian Open.

"To je očigledno utjecalo na moj početak godine. Prvih nekoliko mjeseci pokušavao sam da pronađem tu ravnotežu u igri, ali i mentalno, kako bih mogao da se vratim na teren i pronađem onaj teniski nivo koji mi je potreban."

Đokoviću je prvobitno bio zabranjen povratak u Australiju prije 2025. godine, ali početkom sedmice nova vlada u Canberri je saopštila da će deveterostruki pobjednik Australian Opena moći slobodno da se takmiči na turniru u januaru.

"Ne znam šta nosi budućnost, ali znam da je ono što imam na umu velika želja za osvajanjem trofeja", rekao je Đoković.

Pobjeda u Torinu, koja donosi i ček na 4,7 miliona dolara, stigla je sedam godina nakon njegove posljednje pobjede na ATP finalu i podići će ga s osmog na peto mjesto nove rang-liste u ponedjeljak na kraju sezone u kojoj je osvojio i Wimbledon. Carlos Alcaraz, koji je propustio finale zbog povrede, zauzima broj jedan.

“Tijesni poeni”

Za 23-godišnjeg Ruuda to je bio treći promašaj ove godine. Izgubio je i finale French Opena i US Opena.

"Na kraju je bilo razočaravajuće izgubiti ovo veliko finale," rekao je on.

"Sve u svemu, da ste mi ponudili da godinu završim na trećem mjestu, da igram finale koje sam igrao, prvog januara ove godine, vjerovatno bih odmah potpisao ugovor."

Ruud nikada nije uzeo set ni od Đokovića ni od njegovog osvajača finala French Opena Rafaela Nadala.

"Oni imaju tu vrstu sposobnosti u sebi da pojačaju kada zaista moraju, a ja nemam", rekao je Ruud. "Čini se da uvijek osvajaju tijesne poene, tijesne setove."

Amerikanac Rajeev Ram i Britanac Joe Salisbury osvojili su titulu u parovima pobjedom 7-6 (7/4), 6-4 nad hrvatskim parom Nikolom Mektićem i Mateom Pavićem.

TRT Balkan / agencije