Veliko finale Eurolige igrano je u odličnoj atmosferi u ”Zalgirio Areni” u litvanskom Kaunasu.       Foto: Reuters

Košarkaši Real Madrida su u izuzetno neizvjesnom finalu savladali grčki Olympiacos iz Pireja, rezultatom 79:78, te osvojili rekordnu 11. titulu Turkish Airlines Eurolige.

Veliko finale Eurolige igrano je u odličnoj atmosferi u ”Zalgirio Areni” u litvanskom Kaunasu.

Predvođeni MVP-jem ove sezone Sashom Vezenkovom, košarkaši Olympiacosa bolje su otvorili meč i poveli sa 24:17 u prvoj četvrtini, ali igrači Reala su odgovorili u drugoj četvrtini i do kraja prvog poluvremena izjednačili na 45:45.

Drugo poluvrijeme je počelo trojkom bh. košarkaške zvijezde u dresu ”kraljevskog kluba” Džanana Muse, ali grčki tim i treću četvrtinu rješava u svoju korist te u posljednjih deset minuta ulazi s prednošću - 63:59.

Olympiacos je pobijedio Real u oba meča tokom ove sezone, a i sinoć su vodili skoro cijelim tokom utakmice, no Madriđani u posljednjim sekundama dolaze do preokreta i rezultatom 79:78 osvajaju pehar najeminentnijeg košarkaškog takmičenja na Starom kontinentu.

Najbolji košarkaš na parketu Vezenkov ubacio je 29 poena, imao devet skokova i četiri asistencije, ali to nije bilo dovoljno da Olympiacosu donese titulu nakon deset godina posta.

Musa je u finalnom duelu imao učinak od šest poena, četiri asistencija i jednog skoka.

Uporedo s tim, u ”Zalgirio Areni” u Kaunasu odigran je i meč za treće mjesto Eurolige u kojem je Monaco, srbijanskog trenera Saše Obradovića, savladao Barcelonu, rezultatom 78:66.

TRT Balkan / agencije