U sezoni 2022/23. takmičiće se 10 klubova iz Crne Gore. Titulu brani nikšićka Sutjeska. Foto: AA

Sedamnaesta sezona Prve crnogorske fudbalske lige počinje danas. Mečevima prvog kola startovaće sezona, koja će, ako je suditi po pripremnim utakmicama i angažovanosti timova na transfer tržištu, biti veoma neizvjesna kada je u pitanju borba za titulu, ali i borba za opstanak.

U sezoni 2022/23. takmičiće se 10 klubova iz Crne Gore. Titulu brani nikšićka Sutjeska, a u trci za šampionskim peharom nadmetaće se još i Budućnost, Dečić, Arsenal, Rudar, Jezero, Jedinstvo, Iskra, Petrovac i Mornar.

Slab učinak klubova u Evropi

Nakon ljetne pauze, svi prvoligaši su odigrali brojne prijateljske utakmice, kako bi se bolje pripremili za početak nove sezone. Četiri crnogorska kluba su nastupala u evropskim kvalifikacijama, uz do sada ne baš povoljan učinak. Aktuelni šampion Sutjeska je eliminisana u dvomeču sa bugarskim Ludogorecom, u meču kvalifikacija za Ligu šampiona, pa je takmičenje nastavila u Ligi konferencije, gdje je u prvom meču na svom terenu odigrala 0:0 protiv ekipe Klaksvika sa Farskih Ostrva. Podgorička Budućnost je pobjedom nad kosovskim Lapijem izborila plasman u naredno kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, a u prvom meču nove runde poražena je od islandskog Breidablika 2:0. Od ostalih ekipa koje su igrale evropska takmičenja, već na startu su eliminisani Dečić i Iskra.

Sutjeska i Budućnost ostali bez najboljih igrača, Dečić među favoritima za titulu

Aktuelni šampion Sutjeska, odnosu na prethodnu sezonu, pretrpio je nekoliko izmjena u sastavu. Klub je napustio jedan od najboljih igrača Vladimir Jovović, koji se vratio u Jablonec. Drešković je pojačao Debrecin, Janjić Osijek, dok je Vučić karijeru nastavio u Novom Pazaru. Kada je riječ o pojačanjima, stigli su napadači Konrad i Nunev, dok je iz Iskre stigao Tučević.

Budućnost je ostala bez nekoliko važnih igrača, koji su bili nosioci ekipe prethodnih sezona. Najbolji igrač lige prošle sezone Igor Ivanović, pojačao je Dečić iz Tuzi. Otišao je i Miloš Raičković, koji karijeru nastavlja u Južnoj Koreji. Ipak, stigla su i pojačanja. Novi igrači "plavih" su Argentinac Lucero, zatim Uroš Ignjatović i Anđelo Rudović. Ipak, najveća snaga Budućnosti biće ostanak mladih fudbalera Đukanovića i Mijovića, koji će biti nosioci igre ekipe iz Podgorice ove sezone.

Još jedna ekipa koja će biti ozbiljan pretendent na titulu je Dečić iz Tuzi. Pojačani Igorom Ivanovićem, uz iskusne Bećiraja i Draška Božovića, Dečić ima nikad jaču ekipu i s pravom se svrstava među ozbiljne favorite za titulu.

Četvorokružni sistem takmičenja

U prvom kolu, danas će se sastati Jedinstvo-Sutjeska, Jezero-Rudar, Arsenal-Petrovac, dok je sutra na programu meč između Mornara i Dečića. Meč Iskra-Budućnost je odložen zbog obaveza podgoričkog kluba u Evropi.

Igra se četvorokružnim liga-sistemom, svako sa svakim četiri puta, po dvije utakmice se igra na domaćem i gostujućem terenu.

Na kraju sezone, posljednja ekipa ispada u drugu ligu, a osmoplasirana i devetoplasirana ekipa igraju dvije kvalifikacione utakmice sa drugoplasiranim i trećeplasiranim iz Druge lige. Pobjednici iz tih susreta obezbjeđuju učešće naredne sezone u Prvoj ligi.

Prvak crnogorske lige ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok drugoplasirani i trećeplasirani, kao i pobjednik kupa igraju kvalifikacije za UEFA Ligu Konferencija.

Od formiranja lige, najviše titula osvojili su Budućnost i Sutjeska, po pet. Po dva puta šampioni su bili Mogren i Rudar. Po jednu titulu osvojili su Mladost i Zeta.

AA