Akar je naglasio da je Turkiye zadovoljna saradnjom na proširenju inicijative za žito.        Foto: AA

Turski ministar odbrane Hulusi Akar i njegov ruski kolega Sergej Šojgu u srijedu su razgovarali telefonom o sporazumu o žitu i Siriji.

Akar je naglasio da je Turkiye zadovoljna saradnjom na proširenju inicijative za žito, koja je umnogome doprinijela rješavanju globalne prehrambene krize, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva odbrane.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je produženje sporazuma u subotu, dan prije nego što je trebao da istekne.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su u julu prošle godine sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine.

Akar je kazao Šojguu da će Turkiye nastaviti da ulaže napore u osiguravanju regionalnog mira i pružanju humanitarne pomoći.

Dotakavši se pitanja Sirije, Akar je rekao da je jedini cilj Turkiye borba protiv terorizma kako bi se garantovala sigurnost granica i građana.

Akar je još dodao da će razgovori, koji su inicirani pod vodstvom Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, dati ozbiljan doprinos miru i stabilnosti u regionu i Siriji.

Akar je također zahvalio Rusiji na solidarnosti iskazanoj nakon zemljotresa koji su 6. februara pogodili južnu Turkiye i odnijeli više od 50.000 ljudskih života.

TRT Balkan / agencije