Akar je kazao da cijela nacija stoji rame uz rame i da će zajedničkim naporima narod i država prebroditi i ovu katastrofu.     Foto: AA

Ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar izjavio je da 7.500 turskih vojnika učestvuje u akcijama potrage i spašavanja u pogođenim regijama na jugu zemlje, a da će im se sutra pridružiti još 1.500 vojnika.

Akar se obratio novinarima u Centru za koordinaciju vanrednim situacijama u Hatayu i istakao da su Turske oružane snage angažirane nalogom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana neposredno nakon jučerašnjih zemljotresa.

Ističući kako se Turkiye suočava s velikom katastrofom, Akar je kazao da cijela nacija stoji rame uz rame i da će zajedničkim naporima narod i država prebroditi i ovu katastrofu.

On je kazao da su Turske oružane snage stavile na raspolaganje ljudstvo i opremu za potrebe akcija potrage i spašavanja nakon potresa.

"Sve jedinice, stožeri i garnizoni u potresom pogođenom području su potpuno otvoreni za civile", kazao je Akar.

Naglasio je da je turska vojska uz svoj narod i u ovakvoj situaciji, baš kao što je to i u borbi protiv terorizma.

"Šaljemo ukupno devet bataljona komandosa sa zapada. Doći će i četiri naša bataljona s Kipra", najavio je Akar, govoreći o daljim planovima aktivnosti u zemljotresima pogođenim regijama.

Ukazujući da pomoć i dalje dolaze iz prijateljskih i savezničkih zemalja, Akar je rekao da na koordinaciji tih aktivnosti rade nadležna turska ministarstva odbrane i vanjskih poslova.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Od posljedica zemljotresa u Turkiye je život izgubilo najmanje 5.434 ljudi, a povrijeđeno je najmanje 31.777 osoba.

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji su život izgubile najmanje 1.782 osobe, a hiljade su povrijeđene.

TRT Balkan / agencije