Ministarstvo odbrane saopštilo je da je operacija izvedena u skladu sa pravom na samoodbranu koje proizilazi iz člana 51. Povelje Ujedinjenih naroda.     Foto: AA

Turkiye je uspješno uništila skrovišta terorista tokom nove zračne operacije u sjevernim regijama Iraka i Sirije, izjavio je u nedjelju turski ministar odbrane Hulusi Akar.

"Uspješno su uništena skloništa, bunkeri, pećine, tuneli i skladišta terorista. Pomno smo ih pratili. Pogođeni su i uništeni i takozvani štabovi terorističke organizacije", rekao je Akar u obraćanju u Operativnom centru iz glavnog grada Ankare.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je Turkiye rano u nedjelju izvela novu prekograničnu operaciju "Kandža - mač" protiv terorističke organizacije PKK/KCK/YPG na sjeveru Iraka i sjeveru Sirije.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je operacija izvedena u skladu sa pravom na samoodbranu koje proizilazi iz člana 51. Povelje Ujedinjenih naroda.

"Na meti su bili samo teroristi i njihova skrovišta... Kandža naših turskih oružanih snaga ponovo je pogodila teroriste", rekao je Akar.

Dodao je da će Turkiye nastaviti pozivati ​​na odgovornost one koji nasrću na njenu sigurnost.

Operacija je uslijedila nakon terorističkog napada prošle nedjelje na prepunoj ulici Istiklal u Istanbulu u kojem je poginulo najmanje šest osoba, a 81 je povrijeđena. Turska vlada je saopćila da je napad izvela teroristička organizacija PKK/YPG.

"Naš cilj je da pružimo sigurnost za naših 85 miliona građana i našim granicama, te da odgovorimo na svaki izdajnički napad na našu državu", naglasio je ministar Akar.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su više od 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

TRT Balkan / agencije