Altun: Neprihvatljiva je šutnja o hapšenju turskih novinara u Njemačkoj

Altun: Neprihvatljiva je šutnja o hapšenju turskih novinara u Njemačkoj

Dvojica turskih novinara puštena su nekoliko sati nakon što ih je jučer uhapsila njemačka policija.
Altun je rekao da je neprihvatljivo šutjeti o ovoj ružnoj operaciji protiv turskih novinara koji se legalno bave novinarstvom u Njemačkoj.    Foto: AA

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun izjavio je da je apsolutno neprihvatljivo šutjeti o onome što je učinjeno predstavnicima turskih medija koji se legalno bave novinarstvom u Njemačkoj.

Altun je prokomentarisao to što je Vedant Patel, zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta, ostavio bez odgovora pitanje novinara TRT World iz Washingtona o dvojici turskih novinara koje je uhapsila njemačka policija.

"Apsolutno je neprihvatljivo šutjeti o onome što je učinjeno, kao i o ružnoj operaciji protiv turskih novinara koji se legalno bave novinarstvom u Njemačkoj", poručio je Altun.

Naveo je da oni koji u svakoj prilici pokušavaju držati lekcije Turkiye, gdje stotine stranih novinara i dalje slobodno radi, danas otkrivaju pravo lice svojih takozvanih vrijednosti.

"Vrlo dobro znamo da su oni koji su stranim ambasadorima obećali 'Turkiye koja će biti poslušna Zapadu' planirali ovu operaciju kako bi zastrašili naše novinare, pretpostavljajući da bi mogli pobijediti 14. maja. Morat ćete prihvatiti da je pod snažnim vodstvom našeg predsjednika, gospodina Recepa Tayyipa Erdogana, Turkiye sada velika država koja štiti vlastite interese i uvijek traži odgovornost za nepravdu koja je učinjena njenim građanima", poručio je Altun.

"Nije li ovo zastrašivanje i maltretiranje novinara, šta mislite?", pitao je novinar TRT Worlda Patela, što je on odbio komentirati navodeći da ne zna detalje slučaja.

"Ne znate detalje većine slučajeva kada je riječ o slobodi medija", rekao je potom novinar, na šta je Patel rekao: "Odbacujem pretpostavku u vašem pitanju. Ne govorimo o slučajevima bez konkretnih informacija. Upućujem vas na njemačku policiju. Općenito, svi smo vrlo otvoreno razgovarali o slobodi medija, ali nemam više šta reći."

Dvojica turskih novinara puštena su nekoliko sati nakon što ih je jučer uhapsila njemačka policija, a hapšenje oštro osudilo i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turkiye.

Njemačka policija upala je jučer ujutro u prostorije lista ”Sabah”, za područje Evrope, koje se nalaze u Frankfurtu, uhapsivši Ismaila Erela, predstavnika ovog medija za Njemačku, te direktora vijesti Cemila Albaya.

TRT Balkan / agencije