Tokom sastanka s Magroom ponovljena su očekivanja Turkiye od francuskih vlasti u okviru borbe protiv terorizma.     Foto: AA

Herve Magro, ambasador Francuske u Ankari, pozvan je u ponedjeljak na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye zbog odlikovanja pripadnika terorističke organizacije PKK/YPG u francuskom Senatu.

Iz diplomatskih izvora saznaje se da je ambasadoru Magrou u Ministarstvu preneseno da gostovanje pripadnika YPG-a, sirijskog ogranka terorističke organizacije PKK, i njenog ženskog ogranka YPJ u francuskom Senatu i njihovo "odlikovanje medaljom časti" Turkiye ne prihvata i oštro osuđuje.

Tokom sastanka s Magroom ponovljena su očekivanja Turkiye od francuskih vlasti u okviru borbe protiv terorizma te zatraženo da Francuska ne bude naklonjena nastojanjima da se ograncima PKK u Siriji da međunarodni legitimitet.

Od francuskih vlasti zatraženo je da podrže sigurnost turskih granica i turskog naroda, kao i zaštitu jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije, te da pokažu solidarnost u skladu s duhom savezništva.

TRT Balkan / agencije