Grčka kontinuirano odbija da sarađuje s Turkiye u naporima potrage i spašavanja u Egejskom i Mediteranskom moru       Foto: AA

Pokušaj Grčke da oblikuje svoju unutrašnju i vanjsku politiku zasnovanu na antiturskom osjećaju je uzaludan i samodestruktivan napor, saopštio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Republike Turkiye Tanju Bilgic u srijedu.

Bilgic je naveo da Grčka ima za cilj da prikrije svoj najnoviji skandal u Libiji memorandumom o razumijevanju (MoR) koji je potpisala u Kairu u oblastima aeronautike i pomorske potrage i spašavanja.

Prošle sedmice, grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias odbio je da izađe iz aviona u Tripoliju tokom posjete Libiji, kršeći diplomatski protokol.

Bilgic je naglasio da su zone traganja i spašavanja na moru uslužna područja za spašavanje ljudskih života.

"Ova područja nisu područja suvereniteta prema međunarodnom pravu", naglasio je Bilgic.

Napominjući da su pravila za zone potrage i spašavanja utvrđena Međunarodnom konvencijom o pomorskoj potrazi i spašavanju (SAR konvencija), usvojenoj na konferenciji u Hamburgu 1979. godine, Bilgic je rekao da su države dužne sarađivati ​​ako se područja usluga preklapaju.

Bilgic je kazao da se zone potrage i spašavanja na moru, koje su proglasile Turkiye i Grčka na Egejskom i Mediteranskom moru i o kojima je obavijestila Međunarodnu pomorsku organizaciju, preklapaju.

Napominjući da Atina kontinuirano odbija da sarađuje s Ankarom u naporima potrage i spašavanja u Egejskom i Mediteranskom moru, Bilgic je rekao da su zahtjevi Grčke za suverenitet u zonama traganja i spašavanja na morima protivni SAR konvenciji.

TRT Balkan / agencije