Turski ministar je zahvalio Atini na podršci i solidarnosti nakon dva zemljotresa koji su prošlog mjeseca pogodili južna područja Turkiye.     Foto: AA

Turkiye i Grčka u ponedjeljak su se složile da podržavaju međusobne kandidature u međunarodnim organizacijama.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu na marginama međunarodne donatorske konferencije za žrtve zemljotresa u Turkiye, turski i grčki ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i Nikos Dendias održali su sastanak na kojem su konstatovali da će održati solidarnost nakon snažnih zemljotresa u južnoj Turkiye i fatalne željezničke nesreće u Grčkoj.

"Veoma sam sretan što imamo mnogo bolju atmosferu u našim odnosima, tu pozitivnu atmosferu koja se ogleda u našoj saradnji na međunarodnim platformama", rekao je Cavusoglu.

Najavljujući dva sporazuma, Cavusoglu je rekao da će se nastavak takve saradnje na međunarodnim platformama odraziti na njihove bilateralne odnose.

"Dogovorili smo se da se uskoro ponovo sretnemo, vrlo rado ću vas ugostiti u Turkiye," rekao je Cavusoglu grčkom kolegi Dendiasu.

Turski ministar je zahvalio Atini na podršci i solidarnosti nakon dva zemljotresa koji su prošlog mjeseca pogodili južna područja Turkiye.

Cavusoglu je rekao Dendiasu da je ljubazno od njega što je lično posjetio Turkye i regiju Hatay, navodeći da je Turkiye takođe izrazila prirodnu solidarnost sa Grčkom i grčkim narodom nakon željezničke nesreće u blizini sjevernog grada Tempi 28. februara u kojoj je poginulo najmanje 57 osoba.

Grčki ministar vanjskih poslova opisao je svoj sastanak s Cavusogluom kao veoma konstruktivan. Zahvalio je Cavusogluu što je bio prvi ministar koji se javio nakon nesreće u Tempiju, kao i zbog puštanja zatvorenika iz turskog zatvora uz Turkiye u Grčku kako bi prisustvovao sahrani sina nakon tragedije u Tempiju.

Dendias je izrazio zahvalnost turskom kolegi što je najavio podršku Grčkoj u kampanji za nestalno mjesto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2025-2026. godine.

"Takođe sam imao priliku obavijestiti svog kolegu da će Grčka podržati kandidaturu Turkiye za poziciju generalnog sekretara IMO-a (Međunarodne pomorske organizacije)", dodao je Dendias.

TRT Balkan / agencije