Iz Ujedinjenih nacija (UN) u utorak je saopšteno da se nastavljaju konsultacije za produženje sporazuma o crnomorskom žitu.      Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali su telefonom o Istanbulskom sporazumu o žitu.

Kako je objavilo tursko Ministarstvo vanjskih poslova, dvojica zvaničnika su razgovarala o Istanbulskom sporazumu o žitu i bilateralnim odnosima.

Iz Ujedinjenih nacija (UN) u utorak je saopšteno da se nastavljaju konsultacije za produženje sporazuma o crnomorskom žitu, koji ističe 18. marta.

Na pitanje Anadolije o tome kako UN komentariše najavu ruske strane za produženje sporazuma na 60 dana nakon sastanka u ponedjeljak i da li UN traži duži period produženja, Jens Laerke, glasnogovornik Kancelarije UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova, rekao je da je za sada sporazum na snazi.

"Ujedinjene nacije su primijetile najavu Ruske Federacije o produženju Inicijative za crnomorsko žito za 60 dana", rekao je Laerke.

Prema novinskoj agenciji TASS, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško je u utorak rekao da je dogovoreno i da je sporazum produžen za 60 dana.

Zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov rekao je u ponedjeljak da je stav Rusije da produži sporazum o crnomorskom žitu samo za 60 dana u suprotnosti s dokumentom koji su Turkiye i UN potpisale u julu 2022.

U julu prošle godine, Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine. Zahvaljujući turskim naporima, ugovor o žitu produžen je za još 120 dana, počevši od 19. novembra.

TRT Balkan / agencije