Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu najavio je mogućnost imenovanja turskog ambasadora u Egiptu u narednim mjesecima.      Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu najavio je mogućnost imenovanja turskog ambasadora u Egiptu u narednim mjesecima.

"Političke konsultacije između zamjenika ministara uskoro bi mogao biti ponovo zakazan. Ambasador bi mogao biti imenovan u narednim mjesecima", rekao je Cavusoglu u razgovoru s grupom novinara u Ankari.

Govoreći o kandidaturama Švedske i Finske za prijem u NATO, Cavusoglu je rekao da će u utorak održati bilateralne sastanke s kolegama na marginama sastanka ministara vanjskih poslova Alijanse u rumunskom glavnom gradu Bukureštu.

"Sastaćemo se s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock i britanskim ministrom vanjskih poslova Jamesom Cleverlyjem. Sutra ćemo se u Bukureštu sastati i sa švedskim i finskim ministrima vanjskih poslova u tripartitnom formatu", najavio je Cavusoglu.

Švedska i Finska tek treba da poduzmu "konkretne korake" u okviru trilateralnog memoranduma, rekao je turski ministar, ističući da je Švedska zemlja koja treba da poduzme više koraka.

Finska i Švedska potpisale su 28. juna na samitu NATO-a u Madridu trilateralni memorandum o razumijevanju s Turkiye, obećavši da će riješiti sigurnosnu zabrinutost Ankare zbog njihovog stava prema terorističkim grupama PKK-a i FETO, čime su utrli put svom članstvu u NATO-u.

Upitan o procesu, sa Sirijom, Cavusoglu je naglasio da je glavni cilj Turkiye okončanje građanskog rata u Siriji.

"Nastavljamo proces sa (sirijskom) opozicijom. Opozicija također učestvuje u pregovorima u Astani zajedno sa Assadovim režimom", rekao je on, dodajući da Turkiye također ima za cilj "oživljavanje političkog procesa, uključujući i pregovore o ustavu".

"Ovo je dio angažmana. Ustavni odbor mora napraviti napredak. Ali tu nema napretka", dodao je Cavusoglu.

TRT Balkan / agencije