Turski predsjednik je također izrazio iskrene želje za što skorije okončanje rata između Rusije i Ukrajine.      Foto: AA

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije pri uredu predsjednika Turkiye, dvojica čelnika razgovarali su o odnosima Turkiye i Rusije, pitanju energetike i regionalnim pitanjima, uključujući žitni koridor i borbu protiv terorizma.

Erdogan je tom prilikom podsjetio da su zajedničkim snagama osigurali da preko 13 miliona tona žitarica stigne do ljudi kojima je prijeko potreba hrana, te da sada mogu početi raditi na izvozu različitih prehrambenih proizvoda i postepeno drugih roba u okviru dogovora o žitaricama.

Turski predsjednik je također izrazio iskrene želje za što skorije okončanje rata između Rusije i Ukrajine.

Podsjetio je da se nastavljaju separatističke aktivnosti PKK/YPG/PYD u sjevernoj Siriji i teroristički napadi usmjereni na Turkiye.

Erdogan je u tom smislu kazao da je, u skladu sa sporazumom iz Sočija iz 2019. g., važno ukloniti teroriste duž turske granice na udaljenost od najmanje 30 kilometara.

Sporazum o isporuci žitarica radi rješenja globalne krize s hranom postignut je 22. jula u Istanbulu uz koordinaciju Turkiye. Sporazum su pored turskog predsjednika Erdogana potpisali predstavnici UN-a, Rusije i Ukrajine.

TRT Balkan / agencije