Erdogan je ponovio da će izbori biti održani 14. maja, kako je i ranije planirano.           Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u srijedu da će prebroditi posljedice snažnih zemljotresa koji su prošlog mjeseca pogodili južni region zemlje i odnijeli više od 45.000 života.

"Nadamo se da ćemo izbrisati tragove zemljotresa što je prije moguće", rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Dodao je da su naučnici nazvali zemljotrese "neobičnima", napominjući da je Turkiye pogodila "oluja zemljotresa".

"Uklonićemo ruševine, zacijelićemo rane, zamijenićemo srušene domove novima, izgradićemo novu budućnost i novi život za naše ljude", kazao je Erdogan.

U povodu predstojećih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turkiye, Erdogan je ponovio da će izbori biti održani 14. maja, kako je i ranije planirano.

"Znajte dobro da će ovaj narod učiniti ono što je potrebno 14. maja", rekao je Erdogan.

Nakon razornih zemljotresa, pojavile su se glasine da bi izbori mogli biti odgođeni i da bi mogli biti održani 18. juna.

Erdogan je ranije izjavio da je 14. maj najpogodniji datum za održavanje izbora.

Istakao je također da na pravnu, administrativnu i političku odgovornost trebaju biti pozvati svi koji su odgovorni zbog nedostataka u gradnji urušenih zgrada.

Erdogan je također najavio osnivanje fonda za brzu rekonstrukciju, obnovu i izgradnju gradova nakon zemljotresa.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili Turkiye 6. februara porastao je na 45.089, saopštila je rano u srijedu državna agencija za upravljanje katastrofama AFAD.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 pogodili su 6. februara 11 turskih provincija – Adanu, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatyu, Osmaniye i Sanliurfu.

Više od 13 miliona ljudi u Turkiye je pogođeno zemljotresa, kao i mnogi u sjeverozapadnoj Siriji.

TRT Balkan / agencije