Evropska komisija obećala je u ponedjeljak milijardu eura za obnovu područja pogođenih razornim zemljotresima u februaru na jugu Turkiye.           Foto: AA

"Turkiye nikada neće zaboraviti solidarnost koju su pokazali Evropska unija (EU) i druge međunarodne organizacije nakon zemljotresa koji je 6. februara pogodio južne turske provincije", izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Nikada nećemo zaboraviti solidarnost koju su pokazali svi naši prijatelji, EU sa svojim institucijama, njene zemlje članice i kandidati, Ujedinjeni narodi (UN) i druge međunarodne organizacije, u ovim teškim danima", rekao je Erdogan u obraćanju videokonferencijom na otvaranju Međunarodne donatorske konferencije, održane u Briselu.

Međunarodnu donatorsku konferenciju su organizovali Evropska komisija i Švedska, koja predsjedava EU, kako bi pružili podršku žrtvama razornih zemljotresa u Turkiye i Siriji.

"Ova konferencija je još jedan primjer koliko su odnosi između naših naroda dobro razvijeni", rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je Turkiye dom za više od četiri miliona izbjeglica, uključujući 3,5 miliona Sirijaca.

“Danas, dok liječimo rane ’katastrofe stoljeća’ u našoj zemlji, solidarišemo se sa sirijskim narodom koji je također pogođen zemljotresima“, rekao je Erdogan te dodao:

"Pružamo neophodne olakšice trećim stranama i drugim državama da transportuju humanitarnu pomoć kopnom i zračnim putem žrtvama zemljotresa u Siriji. Nastavit ćemo s takvim pristupom i u budućnosti", kazao je turski predsjednik.

Evropska komisija obećala je u ponedjeljak milijardu eura za obnovu područja pogođenih razornim zemljotresima u februaru na jugu Turkiye.

Predsjednica Komisije Evropske unije (EU) Ursula Von der Leyen je u obraćanju na otvaranju Međunarodne donatorske konferencije u Briselu pozvala na pružanje podrške zemljotresom pogođenim područjima u Turkiye i Siriji.

"Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će samo Evropska komisija podržati Turkiye sa milijardu eura za obnovu nakon zemljotresa", objavila je Von der Leyen.

Najavila je dodatni paket od 108 miliona eura za humanitarnu pomoć i rani oporavak u Siriji.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu. Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turkiye povećan je na 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi na sjeveru Sirije.​​​​​​

U susjednoj Siriji poginulo je najmanje 4.500 ljudi, a više od 8.700 je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije