Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je ta zemlja odlučna u nakani da uništi terorističku skupinu PKK sve do posljednjeg teroriste.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je ta zemlja odlučna u nakani da uništi terorističku skupinu PKK sve do posljednjeg teroriste.

"Teroristička organizacija, koja je pretrpjela velike gubitke u operacijama koje je Turkiye provodila duž svojih južnih granica, pokazala je svoje prljavo lice prolijevajući krv nevinih ljudi minobacačkim napadima na civilna naselja na našim granicama", rekao je Erdogan, govoreći o prekograničnim terorističkim napadima koje su teroristi YPG/PKK-a prošle sedmice izveli iz Sirije na jug Turkiye.

On je kazao da još jednom ponavlja odlučnost Turkiye da uništi terorističku organizaciju koja je ubila 5-godišnjeg dječaka i 22-godišnju učiteljicu u napadu u pograničnom okrugu Karkamis u Gaziantepu.

Nakon današnje sjednice Kabineta u Ankari, turski predsjednik Erdogan je rekao da se odlučnost Turkiye da uspostavi sigurnosni pojas dubok 30 kilometara uz svoje granice nastavlja. To je ranije pokušavala postići u saradnji sa SAD-om i Rusijom s planom uspostave takve sigurne pogranične zone na krajnjem sjeveru Sirije. Turski zvaničnici žalili su se da Washington i Moskva nisu uspjeli održati svoje obaveze iz dogovora.

"Ne trebamo ni od koga dobiti dopuštenje dok poduzimamo korake koji se tiču sigurnosti naše domovine i našeg naroda i nikome nećemo odgovarati", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan također je poručio da ispraznim prijetnjama niko neće primorati Turkiye na pozicije suprotne njenim vlastitim interesima na političkom, diplomatskom, ekonomskom i vojnom planu.

"Niko ne treba biti uznemiren vojnim operacijama Turkiye, s ciljem proširenja sigurnosnog okvira", zaključio je Erdogan.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije