Turski predsjednik još jednom je izjavio da će turske vlasti učiniti sve potrebno da pomognu ljudima u provincijama pogođenim razornim zemljotresima na jugu Turkiye.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan još jednom je izjavio da će turske vlasti učiniti sve potrebno da pomognu ljudima u provincijama pogođenim razornim zemljotresima na jugu Turkiye.

Erdogan je posjetio žrtve zemljotresa koje borave u Studentskom domu u četvrti Buyukcekmece u Istanbulu.

"Naš cilj je da za godinu dana podignemo na noge regiju pogođenu zemljotresima izgradnjom 319 hiljada domova sa svom potrebnom infrastrukturom te društvenim i poslovnim objektima, odnosno ukupno 650 hiljada domova", rekao je Erdogan.

Istakao je da su u posljednjih mjesec i pol nakon dana zemljotresa završili akcije potrage i spašavanja, realizovali podjelu hitne pomoći i brzo uklonili ruševine.

Dodao je da nastavljaju sa izgradnjom privremenih smještajnih objekata kao i sa izgradnjom stalnih domova.

Podsjetio je da su građani Turkiye bili uz stradale u zemljotresima od prvog dana.

"Također, nikada nećemo zaboraviti međunarodnu pomoć, posebno prijateljskih i bratskih država", kazao je Erdogan.

Istakao je da su proteklih dana posjetili gradove pogođene zemljotresima gdje su prisustvovali ceremonijama početka izgradnje novih stambenih zgrada.

"Radit ćemo danonoćno dok ne obnovimo Kahramanmaras, Hatay, Adıyaman, Malatyu, Gaziantep i sve naše druge gradove koji su pretrpjeli štetu u zemljotresima", rekao je turski predsjednik.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turkiye dostigao je 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi na sjeveru Sirije.​​​​​​

TRT Balkan / agencije