Turski predsjednik je kazao kako očekuje da će u prva tri kvartala 2023. biti zabilježen rast izvoza od 6,2 posto.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak u Istanbulu kako je njegova zemlja u 2022. godini ostvarila izvoz od 254,2 milijarde dolara, što je najviše do sada.

Erdogan je na ceremoniji održanoj u Istanbulu predstavio rezultate u oblasti vanjske trgovine Turkiye u 2022. godini.

"Uprkos globalnim preprekama Turkiye je u 2022. povećala izvoz za 12,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupni izvoz iznosio je 254,2 milijarde dolara", rekao je Erdogan, te nastavio:

"Naš cilj je da Turkiye zauzme svoje mjesto među 10 najvećih izvoznika u svijetu. Prije 20 godina preuzeli smo izvoz od 36 milijardi dolara, a danas smo ga povećali za sedam puta. Broj zemalja i regiona u koje izvozimo u našoj nacionalnoj valuti dostigao je 197."

Turski predsjednik je kazao kako očekuje da će u prva tri kvartala 2023. biti zabilježen rast izvoza od 6,2 posto.

Erdogan je podsjetio kako njegova zemlja na globalnom nivou zauzima drugo mjesto u oblasti izvoza TV serija, te kako je Turkiye u toj oblasti odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

"Cilj nam je da u ovoj godini u ovoj oblasti izvoz premaši 1,5 milijardi dolara i da dopremo do 1,5 milijardi gledalaca širom svijeta", kazao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije