Erdogan je kazao da je Turkiye neutralizirala 480 terorista u sklopu trenutne operacije "Kandža-katanac" na sjeveru Iraka, u blizini turske granice.     Foto: AA

Niko ne može spriječiti Turkiye da iskoristi svoje pravo na očuvanje vlasitite sigurnosti unutar i izvan svojih granica, rekao je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Turkiye ima pravo na sve vrste djelovanja u oblastima koje je odredila izvan i unutar svojih granica radi sopstvene sigurnosti. Niko nas ne može spriječiti da iskoristimo ovo pravo", rekao je Erdogan na sastanku u Istanbulu, misleći na nedavno pokrenutu prekograničnu operaciju na sjeveru Iraka i Sirije.

Erdogan je kazao da je Turkiye neutralizirala 480 terorista u sklopu trenutne operacije "Kandža-katanac" na sjeveru Iraka, u blizini turske granice.

Turkiye je pokrenula operaciju "Kandža-katanac" u aprilu kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, koje se nalaze blizu turske granice.

Prethodile su joj operacije "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" pokrenute 2020. godine kako bi se iskorijenili teroristi koji se skrivaju u sjevernom Iraku i planiraju prekogranične napade u Turkiye.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije