"Nećemo dozvoliti da se naša unutrašnja politika usmjerava i da se nacionalna volja ljulja na naslovnicama časopisa, koji su operativni aparat globalnih sila", rekao je Erdogan.         Foto: AA

Turkiye neće dozvoliti da njenu politiku usmjeravaju naslovnice časopisa, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Nećemo dozvoliti da se naša unutrašnja politika usmjerava i da se nacionalna volja ljulja na naslovnicama časopisa, koji su operativni aparat globalnih sila", poručio je Erdogan u petak na Twitteru.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što je britanski časopis The Economist ciljao turskog predsjednika uputio naslovnicom na kojoj je pisalo "Spasimo demokratiju", "Erdogan mora otići" i "Glasajte".

U Turkiye će se 14. maja održati predsjednički i parlamentarni izbori. Na predsjedničkom glasanju birači će birati između Erdogana, koji traži reizbor, i vodećih opozicionih kandidata Kemala Kilicdaroglua, Muharrema Incea i Sinana Ogana.

U međuvremenu, 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat bore se za mjesta u 600-članom turskom parlamentu.

Politika “samopouzdanja”

Što se tiče vanjske politike Turkiye, objasnio je predsjednik, uz napore turskih diplomata zemlja je provodila "samouvjerenu, poduzetničku i humanitarnu" politiku.

"Povećanjem broja naših stranih predstavnika sa 163 na 260, postali smo jedna od pet zemalja s najvećom diplomatskom mrežom u svijetu", dodao je.

Turkiye stoji uz braću svim sredstvima kada je to potrebno, kao u Libiji, Siriji i Karabahu, koji je oslobođen nakon 30 godina armenske okupacije, naglasio je Erdogan, dodajući da Ankara kroz Crnomorski žitni sporazum doprinosi rješavanju regionalnih kriza.

„Kao država čija je historija puna slavnih pobjeda, dolazimo na mjesto koje zaslužujemo u međunarodnom sistemu.

"...Nadamo se da ćemo sa ‘Stoljećem Turkiye’ sva ova diplomatska postignuća dovesti do vrha", dodao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije