Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turkiye     Foto: AA

“Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti, kao prije jednog stoljeća”, poručio je u danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas pratio drugi dio vojne vježbe "Efes-2022" na vojnom poligonu u distriktu Seferihisar, u zapadnom gradu Izmiru. Tokom obraćanja, predsjednik Turkiye se osvrnuo na temu grčkog naoružavanja otoka u Egejskom moru.

“Turkiye neće odustati od svojih prava u Egejskom moru i neće oklijevati koristiti ovlasti priznate međunarodnim sporazumima kada je u pitanju naoružavanje otoka”, rekao je Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turkiye     Foto: AA

Kazao je kako Turkiye ne krši ničija prava i zakone, ali isto tako nikome ne dopušta da krši njena prava.

„Pozivamo Grčku da prestane da naoružava otoke sa nevojnim statusom i da djeluje u skladu s međunarodnim sporazumima“, naglasio je Erdogan.

S tim u vezi, Grčkoj je uputio jasnu poruku:

“Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti, kao prije jednog stoljeća“.

Osvrnuo se i na moguću vojnu operaciju protiv terorističke prijetnje na sjeveru Sirije.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turkiye     Foto: AA

„Nećemo dopustiti uspostavljanje terorističkih koridora duž granica naše zemlje, zato ćemo svakako dovršiti uspostavu preostalih dijelova naše sigurnosne linije“, rekao je Erdogan, te dodao:​​​​​​​

„Korak po korak, odlučni smo da zaštitimo naše granice sigurnosnom linijom dubokom 30 kilometara“.

AA