Direktor Direkcije za komunikacije Altun istaknuo je kako duh zajedništva i jedinstva koji je nastao nakon katastrofe nije ograničen na nacionalne granice.      Foto: AA

Direkcija za komunikacije Turkiye pokrenula je kampanju pod nazivom "Mi smo uz Turkiye" kao odgovor na katastrofu stoljeća sa središtem u pokrajini Kahramanmaras.

Direktor Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun naglasio je u izjavi objavljenoj u nedjelju da duh zajedništva i jedinstva koji se pojavio nakon katastrofe nije ograničen na nacionalne granice, već se proširio na međunarodnu zajednicu.

Altun je solidarnost i mobilizaciju pomoći opisao kao "solidarnost stoljeća".

Kampanja ima za cilj mobilizirati međunarodnu solidarnost i pomoć u 18 zemalja uključujući: SAD, UK, Francusku, Španiju, Njemačku, Italiju, Belgiju, Holandiju, Mađarsku, Meksiko, Kanadu, Južnu Koreju, Maleziju, Indoneziju, Kinu i Japan. Kampanja ima za cilj jačanje duha globalne solidarnosti i naglašava važnost međunarodne saradnje u suočavanju s katastrofama.

Informativni sadržaj pripremljen je na turskom i engleskom jeziku, pružajući naučne podatke i najnovije informacije o radovima koji su obavljeni nakon katastrofe.

Solidarnost turkijskog svijeta

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je pozdravio solidarnost turkijskog svijeta nakon smrtonosnih potresa 6. februara dok je prošlog četvrtka bio domaćin vanrednog samita čelnika Organizacije turkijskih država (OTS) u glavnom gradu Turkiye Ankari.

"Pozvali smo međunarodnu pomoć. Turkijski svijet je bio među prvima koji je pomogao. Niste nas ostavili same u našem najtežem trenutku", rekao je Erdogan na otvaranju samita.

"Naša voljena nacija nikada neće zaboraviti vašu podršku", dodao je.

"Još jednom ćemo na najvišem nivou pokazati da je turkijski svijet jednog srca i povezan", rekao je dalje Erdogan.

TRT Balkan / agencije