Konačni rezultati parlamentarnih izbora: AK partiji 268 zastupničkih mjesta

Konačni rezultati parlamentarnih izbora: AK partiji 268 zastupničkih mjesta

Parlamentarni izbori u Turkiye održani su 14. maja s ukupnom izlaznošću 87,05 posto.
Parlamentarni izbori u Turkiye održani su 14. maja s ukupnom izlaznošću 87,05 posto.     Foto: AA

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turkiye (YSK) Ahmet Yener izjavio je da je odluka o konačnim rezultatima parlamentarnih izbora za 28. saziv Velike narodne skupštine Turkiye, održanih 14. maja, poslana Službenim novinama na objavu.

Yener je novinarima u sjedištu YSK-a kazao da je izvanredni proces prigovora u vezi s parlamentarnim izborima završen u 17:00 sati 28. maja te da je Odbor procijenio i zaključio prigovore na jučerašnjem sastanku.

“Kao rezultat sastanka koji smo danas održali, konačni rezultati parlamentarnih izbora poslani su u Službene novine na objavu“, kazao je Yener te je kazao da je izlaznost na izbore bila 88,92 posto u Turkiye i 53,8 posto u inozemstvu, uz ukupnu izlaznost 87,05 posto.

Yener je saopćio da je prema rezultatima izbora Partija pravde i razvoja (AK partija) osvojila 268 zastupničkih mjesta u turskom parlamentu.

Dalje je kazao da je Partija novog blagostanja osvojila 5, Partija nacionalnog pokreta (MHP) 50, Zeleni i ljevičarska partija budućnosti 61, Turska radnička partija 4, Republikanska narodna partija (CHP) 169 i IYI partija 43 mandata u parlamentu.

“Želimo da rezultati budu od koristi našim strankama i turskoj demokratiji“, poručio je Yener.

TRT Balkan / agencije