Nakon ceremonije polaganja zakletve, Erdogan će posjetiti Anitkabir, Ataturkov mauzolej, a potom prisustvovati ceremoniji inauguracije u predsjedničkoj palati u Ankari.      Foto: AA

U Ankari će danas biti upriličena ceremonija polaganja zakletve novoizabranog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a svečanosti u glavnom gradu Turkiye prisustvovat će i brojni zvaničnici iz regiona.

Ceremoniji će prisustvovati predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, te članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić. Osim članova Predsjedništva BiH, ceremoniji će prisustvovati predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Ceremoniji će prisustvovati i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Ceremoniji će prisustvovati državnici iz više od 40 zemalja.

Erdogan će položiti zakletvu u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye u 14 sati, po lokalnom vremenu, čime će zvanično započeti svoju dužnost.

Nakon ceremonije polaganja zakletve, Erdogan će posjetiti Anitkabir, Ataturkov mauzolej, a potom prisustvovati ceremoniji inauguracije u predsjedničkoj palati u Ankari.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turkiye.

TRT Balkan / agencije