Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sastao se u petak u turskoj prijestolnici Ankari sa finskim kolegom Pekkom Haavistom.     Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sastao se u petak u turskoj prijestolnici Ankari sa finskim kolegom Pekkom Haavistom kako bi razgovarali o pitanju proširenja NATO-a.

Cavusoglu je na Twitteru objavio da je održao sastanak sa ministrom Haavistom uoči posjete Ankari finskog predsjednika Saulija Niinista.

"Razgovarali smo o proširenju NATO-a. Zahvaljujem također na podršci pruženoj nakon zemljotresa", kazao je Cavusoglu.

Predsjednik Finske Niinisto danas je također stigao u posjetu Ankari gdje ga je uz najviše državničke počasti primio predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK-a i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turkiye 15. jula 2016. godine.

U junu prošle godine, Turkiye i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

TRT Balkan / agencije