Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye osudilo je hapšenja, nazvavši ih "gnusnim činom".         Foto: Reuters

Dvojica turskih novinara, koji su pušteni nekoliko sati nakon hapšenja u Njemačkoj, rekla su da će tražiti svoja zakonska prava jer ih je njemačka policija tretirala kao "teroriste".

Ismail Erel i Cemil Albay, dugogodišnji novinari koji rade za turski list Daily Sabah, uhapšeni su u ranim jutarnjim satima, nakon što su desetine policijskog osoblja upale u njihove domove u Frankfurtu.

Policija je oduzela i njihove telefone, laptope i elektronske uređaje za skladištenje podataka. Hapšenje je uslijedilo nakon njihovog izvještavanja o terorističkoj organizaciji Fetullah (FETO), grupi koja stoji iza neuspjelog puča u Turkiye 2016. godine.

Obraćajući se novinarima nakon puštanja na slobodu, Erel je rekao da su njihove kuće pretresene i da su privedeni u policijsku stanicu po "lažnoj prijavi" jedne osobe.

"Ona (lažna prijava) će biti otkrivena. Bit će otkrivena u potpunosti zakonski", rekao je on i dodao: "Naravno, protiv osobe koja je podnijela tužbu za klevetu bit će podnesena protivtužba."

Saznavši za prisustvo policije u njegovoj kući od svoje uplašene kćerke u 6 ujutro (04:00 GMT), Erel je rekao: "Pogledao sam kroz prozor i ispod je stajalo 20-30 policajaca. Kada sam se okrenuo, vidio sam kako policajci upadaju u našu spavaću sobu."

On je rekao da su, iako je policiji rekao da mu ovako ne mogu ući u kuću i da novinar može da čuva svoje izvore u tajnosti, zaplijenili svaki mobilni telefon, digitalni medij i tablet koji su pronašli.

“Pretraga je trajala tri i po sata. Zatim smo odvedeni u sjedište policije u Darmstadtu”, rekao je on. „Tamo sam ostao oko četiri i po sata.“

“Gnusan čin“

Albay je također rekao da je u isto vrijeme pretresena njegova kuća nakon "lažne" žalbe Cevherija Guvena, člana FETO-a.

Napominjući da je pretraga trajala četiri i po sata, rekao je da su u pretresu korišteni psi. Albay je ispričao kako su sve digitalno, uključujući njegov mobilni telefon, kompjutere, eksterne diskove i eksterne memorije, zaplijenjenill tokom pretresa.

“Odvukli su i moje vozilo u sjedište policije i pretresli ga”, rekao je.

"U sjedištu policije smo bili zadržani oko pet sati."

Opisujući način na koji je priveden, koji je bio sličan načinu na koji je hapšen "terorista, agent", Albay je rekao: "Nakon što smo odvedeni u sjedište policije, uzeti su naši otisci prstiju, dlana, naše fotografije. Drugim riječima, mi smo tretirani kao teroristi."

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je hapšenja, nazvavši ih "gnusnim činom".

"Današnje neopravdano zatvaranje predstavnika frankfurtskog biroa novina Sabah od njemačke policije predstavlja čin uznemiravanja i zastrašivanja turske štampe. Oštro osuđujemo ovaj gnusni čin", navodi se u saopćenju Ministarstva.

TRT Balkan / agencije