Turske vlasti najoštrije su osudile napad.        Foto: Reuters

Osumnjičeni za napad na Tursku kuću (Turkevi) u New Yorku uhvaćen je u akciji američke policije.

Izvori Anadolije potvrdili su da je osumnjičenog rano ujutro uhapsila njujorška policijska služba (NYPD).

Navedeno je da se nastavlja istraga o R.A., koji je 22. maja u 3:14 sati po lokalnom vremenu izveo napad na Tursku kuću u New Yorku.

Turske vlasti najoštrije su osudile napad i pozvale lokalne vlasti da pronađu napadača i pruže neophodnu zaštitu kako bi osigurale bezbjednost diplomatskih misija.

Turska kuća u New Yorku impozantna je zgrada u kojoj su od 2021. godine smještene turske diplomatske misije i kulturni događaji. Nalazi se odmah preko puta sjedišta Ujedinjenih nacija (UN).

"Turska kuća vam je povjerena. Trebate pronaći ovog teroristu koji je šipkom razbio prozore Turske kuće", rekao je ranije turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan američkim zvaničnicima.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je ranije da očekuju od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da brzo identifikuju počinioce napada i pruže neophodnu zaštitu diplomatskim predstavništvima Turkiye.

Generalni konzul Turkiye u New Yorku Reyhan Ozgur izjavio je ranije da je u napadu na Tursku kuću u tom gradu došlo samo do materijalne štete te da nije bilo povrijeđenih.

Rekao je tada da je nepoznata osoba prišla Turskoj kući u 46. ulici i željeznom šipkom u ruci oštetila ulazna vrata i prozore.

"U incidentu je odmah obaviještena njujorška policija, nakon čega je na teren izašla policijska ekipa. Nepoznati počinitelj se udaljio, ostavivši iza sebe željeznu šišku koju je koristio u napadu. Obavijestili smo lokalne vlasti i naveli da očekujemo identificiranje i hvatanje počinitelja", rekao je Ozgur.

TRT Balkan / agencije