U saopćenju Vlade iz Skoplja se navodi da će zastave u Sjevernoj Makedoniji biti spuštene na pola koplja.           Foto: Reuters

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je 13. februar proglasiti Danom žalosti u zemlji zbog razornih zemljotresa u Turkiye i Siriji.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

Sjevernomakedonski premijer Dimitar Kovačevski objavio je na svom profilu na društvenim mrežama odluku o proglašenju dana žalosti.

Утрешниот ден го прогласивме за Ден на жалост во вечен спомен на загинатите во катастрофалните земјотреси што го...

Posted by Dimitar Kovacevski on Sunday, February 12, 2023


"Sutrašnji dan smo proglasili danom žalosti u znak sjećanja na one koji su izgubili živote u razornim potresima koji su pogodili granično područje Turkiye i Sirije. Misli i molitve građana Sjeverne Makedonije su s porodicama i rodbinom onih koji su izgubili život", poručio je Kovačevski.

On je poručio da će država i narod nastaviti pomagati, biti solidarni i podržavati one koji su pogođeni potresom i izgubili sve.

U saopćenju Vlade iz Skoplja se navodi da će zastave u Sjevernoj Makedoniji biti spuštene na pola koplja, kao i na diplomatskim predstavništvima Sjeverne Makedonije u inozemstvu.

TRT Balkan / agencije