17-godišnji Taha Erdem, njegova majka Zeliha  i otac Ali stoje pored uništene zgrade u kojoj je Taha bio zarobljen.     Foto: AP

Sedamnaestogodišnji srednjoškolac osvojio je srca nakon što je snimio oproštajnu poruku svojim najmilijima dok je bio zarobljen ispod ruševina svoje kuće tokom nedavnog zemljotresa.

Taha Erdem i njegova porodica čvrsto su spavali kada je prvi zemljotres jačine 7,7 stepeni Richterove skale pogodio njihov rodni grad Adiyaman u Turkiye, u ranim satima 6. februara.

Tahu je naglo probudilo snažno podrhtavanje koje je potreslo četvorospratnu stambenu zgradu u gradskoj četvrti centralne Anadolije.

U roku 10 sekundi, Taha, njegova majka, otac, mlađi brat i sestra su se srušili sa zgradom.

Našao se sam i zarobljen ispod tona ruševina, s nizom snažnih naknadnih zemljotresa koji su pomjerali krhotine, sužavajući mu prostor usred nereda betona i iskrivljenog čelika.

Taha je izvadio svoj mobilni telefon i počeo da snima posljednji oproštaj, nadajući se da će to biti otkriveno nakon njegove smrti.

"Mislim da je ovo posljednji video koji ću ikada snimiti za vas", rekao je iz skučenog prostora, a telefon mu je drhtao u ruci dok je podrhtavanje potresalo srušenu zgradu.

Pokazujući nevjerovatnu otpornost i hrabrost za tinejdžera koji vjeruje da izgovara svoje posljednje riječi, on nabraja svoje povrede i govori o svom kajanju i stvarima za koje se nada da će učiniti ako izađe živ.

Tokom snimka čuju se vrisci drugih zarobljenih ljudi.

"I dalje se tresemo. Smrt, prijatelji moji, dolazi u trenutku kada je najmanje očekujemo", kaže Taha, prije izgovaranja muslimanske molitve na arapskom.

"Postoji mnogo stvari zbog kojih žalim. Neka mi Bog oprosti sve moje grijehe. Ako danas izađem odavde živ, postoji mnogo stvari koje želim učiniti. Još se tresemo, da. Ruka mi se ne trese, to je zemljotres."

“Cijeli svijet je bio moj u tom trenutku”

Tinejdžer dalje priča kako je vjerovao da je njegova porodica mrtva, kao i mnogi drugi u gradu, i da će im se uskoro pridružiti.

Ali Taha je bio predodređen da bude među prvima koji su spašeni iz uništene zgrade. Komšije su ga dva sata kasnije izvukle iz ruševina i odvezle u kuću jedne tetke.

Deset sati nakon zemljotresa, njegove roditelje i braću i sestre spasili su lokalni stanovnici, koji su, golim rukama i svim alatima koje su mogli pronaći, kopali po olupini zgrade.

Kada je Associated Press razgovarao s porodicom u četvrtak, oni su bili smješteni u šatoru koji je osigurao AFAD, zajedno sa stotinama hiljada drugih koji su preživjeli katastrofu koja je pogodila jugoistočnu Turkiye i sjever Sirije, ubivši više od 46.000.

"Ovo je moj dom", rekla je Tahina majka Zeliha dok je gledala kako bageri kopaju njihov stari život i bacaju ga u ogromne kamione.

"Bum-bum-bum, zgrada se rušila sprat po sprat iznad nas", prisjetila se ona, opisujući kako je neprestano uzvikivala ime svog sina dok je bila zarobljena ispod ruševina u nadi da će njih petero zajedno umrijeti kao porodica.

Mlađa djeca Erdem – 13-godišnja kćerka Semanur i 9-godišnji sin Yigit Cinar – spavala su u sobi svojih roditelja kada je zemljotres dogodio.

Ali Taha nije mogao čuti majčine pozive kroz masu betona. Niti je ona mogla čuti plač svog sina u mraku, a oboje su vjerovali da ono drugo leži mrtvo u uništenoj zgradi.

Tek kada su Zeliha, njen 47-godišnji suprug Ali, čistač bolnice, i ostala djeca odvedeni u kuću njene sestre, shvatili su da je Taha preživio.

“Cijeli svijet je u tom trenutku bio moj”, rekla je Zeliha. "Nemam ništa, ali imam svoju djecu."

Priča o porodici Erdem jedna je od mnogobrojnih emotivnih priča o ljudskoj snazi koja je izašla iz široko rasprostranjenog područja katastrofe.

TRT Balkan