Naređeno je lišavanje slobode deset aktivnih, šest penzionisanih vojnika, te 14 bivših polaznika vojnih škola.     Foto: AA

U okviru opsežne akcije turske policije protiv struktura terorističke organizacije FETO unutar Turskih oružanih snaga (TSK) i u civilnim strukturama, slobode je lišeno 17 od traženih 30 osumnjičenih terorista.

Kako je saopćilo Republičko tužilaštvo u Izmiru, u okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO, naređeno je lišavanje slobode deset aktivnih, šest penzionisanih vojnika, te 14 bivših polaznika vojnih škola.

Prema istom izvoru, aktivni i penzionisani vojnici su bili u sastavu Kopnenih snaga Turkiye, i to njih pet, četvero se nalazilo ili se nalazi u sklopu Zračnih snaga, jedan vojnik je bio u Obalnoj straži dok je šestero osumnjičenih bilo u žandarmeriji.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičeni koristili fiksne telefonske govornice za komunikaciju unutar struktura terorističke organizacije.

Akcija s ciljem hapšenja osumnjičenih terorista je pokrenuta u 12 turskih gradova, a do sada je slobode lišeno njih 17. Akcije s ciljem pronalaska i hapšenja preostalih osumnjičenih su u toku.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginula je 251 osoba, a ranjeno ih je oko 2.200.

TRT Balkan / agencije